Mozaik

Különös ezüstfényű ivadékokra bukkantak a Tiszán

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Még a szakértők is bizonytalanok.

Különleges “mocorgó kishalakat” találtak a part menti köveken – írta a Pecaverzum.

Fejlődő hallárvákat fotózott a haltanitarsasag.hu egyik olvasója. A beküldött kép alapján a szakértők sem tudták megállapítani, hogy melyik faj egyedei láthatók a kövön, a kommentelők azonban adtak néhány tippet.

Május 20-án a Közép-Tiszán, a parti kövezésen erre az ikratelepre lettem figyelmes. Először valamilyen puhatestűre vagy rovarra gondoltam, de közelebbről jól kivehetőek voltak a fejlődő, mocorgó kishalak. Sajnos, ötletem sincs, melyik fajhoz tartoznak, ebben kérném a segítségüket. Az ikrákat a kővel együtt a vízbe helyeztem fotózás után, hátha még ki tudnak fejlődni, mielőtt újra partra kerülnének

– olvasható a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? rovatában Sz. Cs. üzenete egy fotó kíséretében.

A fénykép azonnal elnyerte az MHTT szakembereinek a tetszését, de kivételesen ők sem tudták megállapítani, milyen halak láthatók a fotón.

Pecaverzum

A fejlődő hallárvák láttán több olyan faj is eszünkbe jutott, amely hajlamos kövekre ívni, de dönteni nem tudtunk. Ám, ha a látogatóink közül valaki jól megindokolt választ ad, köszönettel vesszük

– üzent az olvasóknak az MHTT.

A Facebookon jó néhányan megosztották az ötletüket a kérdéssel kapcsolatban

„Valamelyik gébünk lesz, én tarka gébre voksolok, esetleg folyamira” – írta az egyik hozzászóló.

„Valamiért kísértetiesen hasonlít egy bohóchal-lárvatelepre” – tette hozzá valaki. Volt, aki humorosan csak ennyit jegyzett meg: „A sok beszakadt gumihal leívott.” Egy másik hozzászóló egy kagyló részletét ábrázoló fotót mutatott, melyen a kérdéses ivadékokhoz hasonló lények láthatók.

Kapcsolódó
Jövevényfaj terjeszkedik lendületesen a Tiszában
Folytatódik az a trend, ami pár éve elkezdődött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik