Mozaik

Elképesztő élőlényre bukkantak a tudósok

Illusztráció/pixabay
Illusztráció/pixabay
A tudósok szerint nincs hasonló ehhez az apró növényhez, így még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A legtöbb ember elsétálna egy apró növény mellett, pedig beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe. Kiderült, hogy több DNS-sel rendelkezik, mint bármely más élőlény. Egy páfrány genetikai anyaga, vagyis genomja kibontva mintegy 100 méter hosszú, ami túlszárnyal minden eddig ismert DNS-t. A tudósok szerint nincs hasonló ehhez az apró növényhez, így még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, írta a Dívány.

A Tmesipteris oblanceolate néven ismert páfrány a növények egy olyan ősi csoportjába tartozik, amely jóval azelőtt fejlődött ki, hogy a dinoszauruszok megjelentek volna a Földön.

Csak a Csendes-óceánban található Új-Kaledónián és néhány szomszédos szigeten fordul elő, ahol az esőerdő fáinak törzsén és ágain nő.

A kutatók genetikai anyagot vontak ki az Új-Kaledónián gyűjtött példányokból. Megmérték, hogy mennyi festékanyag kötődik a DNS-hez, minél több a festékanyag, annál nagyobb a genom. Megállapították, hogy a páfrány rekordméretű, 160 milliárd bázispárnyi DNS-t tartalmazó genommal rendelkezik, amely kibontva mintegy 100 méter hosszúra nyúlna. Összehasonlításképpen, az emberi genom körülbelül hárommilliárd bázispárt tartalmaz, és körülbelül két méteresre nyúlik

– részletezték a tudósok.

A páfrány jelenleg három Guinness-rekordot tart, a legnagyobb genom, a legnagyobb növényi genom és a legnagyobb páfránygenom tekintetében.

Kapcsolódó
Páfrányritkaságok lélegeznek a gigantikus miskolci sziklakertben
Kreativitás, okos tervezés, kitartás és 28 tonna kő kellett a mesés "műalkotáshoz".
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik