Mozaik

Egy lakót és két őzgidát is mentettek a tűzoltók az árvíz miatt

facebook/Vas vármegyei rendőrség
facebook/Vas vármegyei rendőrség
Tovább áradnak a folyók nyugaton, Vas vármegyében a Pinka-pataknál kritikus a helyzet, motorcsónakkal egy lakóházában rekedt embert is menteni kellett.

Az elmúlt napokban a hazai, illetve az ausztriai vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött meg a Rába és mellékvízfolyásain, különösen kritikus helyzet alakult ki a Pinka-patak mentén – írt meg a Nyugat.hu a Katasztrófavédelem beszámolóját a vasi helyzetről.

A Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltókat, önkéntes mentőszervezeteket a hétvégén és a hét első napján több mint száz kárhelyszínre riasztották. A felázott talaj miatt fák fordultak ki, de a feladatok jelentős részét a lakóházak pincéjét és udvarát elárasztó víz eltávolítása, valamint az ingatlanok bevédése adta.

Vas vármegyei rendőrség

Pornóapátiban lakóházak kerültek a víz fogságába, az egyik lakót a szombathelyi és a körmendi hivatásos tűzoltók motorcsónakkal hozták ki a víz által körbevett területről.

A lakóingatlanok bevédésére a szombathelyi és a körmendi térségben több tízezer homokzsák került felhasználásra. A Rába folyó körmendi szakaszán harmad, míg a szentgotthárdi szakaszon első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Vas vármegyei rendőrség Facebook-oldalára pedig egy fotó is kikerült, az elárasztott területről ugyanis már két őzgidát sikerült kimenteni:

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a mentőcsoportok, valamint a társ- és együttműködő szervezetek több mint 400 fővel, a vízügyi szakemberek szakirányításával egész éjszaka és a mai napon is töltötték, hordták és rakták a homokzsákokat, magasították a védművet.

Kapcsolódó
Házakat bontott meg a vihar egy vasi faluban
30 tetőszerkezetet rongált meg Nardán, a megáradt Pinka-patak miatt egy másik településen a házak védelmére volt szükség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik