Mozaik

Kékcápa nagyságú harcsát fogtak egy dunántúli tavon

Korábban sohasem akadt horogra ilyen hatalmas harcsa Magyarországon.

Gigantikus harcsát fogtak a napokban, szinte biztos, hogy megdőlt az országos harcsarekord.

Bányai Péter 2024. június 11-én a Veszprém vármegyében fekvő Széki-tónál horgászott. A Széki-tó a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Somló-hegy lábától nem messze, Ajka-Bakonygyepes és Devecser városa között található.

Áhítattal vártam a csónakban. A Pó-folyón ismert módszerhez folyamodtam. Az olaszországi horgászok a csalihalat a csónak alá engedik, és lassan elindulnak “fölötte”. Abban bíznak, hogy egy harcsa felett elhúzva a csalit kapást érhetnek el. A szerelékemet én is csónakból eresztettem a vízbe, zsinórcsévéléssel vontattam a damilt. Harmadik tekerésre egy hatalmas ütést éreztem, majd azonnal reagáltam és bevágtam. A kőkemény fárasztás egy bő félórás volt

– mesélte Bányai Péter a Sokszínű vidéknek.

Péter tisztában volt azzal, hogy egyedül nem lesz képes a csónakba emelni a hatalmas ragadozót, legfeljebb egy sekély partszakaszon sikerülhet kihúznia a vízből. A horgász a csónakját óvatosan a part felé kormányozta, a halat így terelte a sekélyebb vízhez, majd kikötött, és a partról folytatta a fárasztást.

Riasztottam harcsás barátaimat, Tima Andrást, Zsédely Attilát és Sass Gábort, ők segítettek a partra húzni az óriást. Majd lemértük a harcsát

– egészítette ki a horgász.

A harcsa az édesvízi halak királya, melynek a folyókban élő legidősebb példányainak hossza olykor meghaladja a két métert. A magyarországi harcsarekordot Kovács Gábor tartja, aki a Töröcskei-tóból 2010. május 10-én este akasztott meg egy 230 centiméter hosszú, 113 kilós óriásharcsát.

A Széki-tóból Bányai Péter által kiemelt gigaharcsa tömege még ezt is jócskán túlszárnyalta.

A Bányai Péter által megakasztott, rekordméretű harcsa 256 centisre nőtt és 119,4 kilogrammot nyomott. Ezek a méretek egy kifejlett kékcápához hasonlóak.

A halőrrel hitelesítettük a méretét, majd Kapocsi Sándor bejelentette a MOHOSZ felé a fogást. Eszembe sem jutott megtartani a halat, mielőbb visszaengedtem a vízbe. Azt szeretném, ha más is átélhetné ezt a fantasztikus élményt

– hangsúlyozta Bányai Péter, aki megköszönte társainak, hogy a munkahelyükről siettek a segítségére.

A nagy vízfelület, a változatos vízmélység kiváló lehetőségeket biztosít a Széki-tavon különböző horgászmódszerek kipróbálására. Számos helyen a mederben tuskók, akadók nehezítik a horgászatot, de ideális haltartó helyek. Évente több, mint 600 mázsa halat telepítenek a horgászvízbe, melyből gyakran akad horogra ponty, amur,  kárász, keszeg, compó, harcsa, kősüllő, sügér, bodorka, küsz, razbóra, vörösszárnyú is.

A cikk fotóit Bányai Péter segítőkész barátai készítették.

Kapcsolódó
Megdőlt a harcsarekord a ráckevei Duna-ágon
Egy 74 kilós halszörnyet fogtak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik