Mozaik

Narancskrízis uralkodott el a világon, elszállnak az árak

Getty Images
Getty Images
Jelentős narancstermés-visszaesésre figyelmeztet Brazília, amely a világ legnagyobb narancskoncentrátum-gyártó országaként 80%-os piaci részesedéssel rendelkezik az Európai Unióban. Az előrejelzések szerint 2024-ben várhatóan 25%-kal csökken a narancs mennyisége a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt 36 év legrosszabb narancstermését hozhatja.

A narancstermés az amerikai kontinensen – ahonnan gyakorlatilag a narancslé 100 százaléka érkezik Európába – 2020 óta folyamatosan csökken. A helyzet 2023-ban vált kritikussá, amikor az extrém időjárási viszonyok okozta problémák mellett egy „citruszöldülés“ nevű bakteriális fertőzés is elterjedt a floridai és a brazil termőterületeken, ami jelentős terméscsökkenést és alapanyag-áremelkedést okozott, írja közleményében a SIÓ.

Az idei évre még rosszabb terméshozamot prognosztizálnak a szakértők: Brazíliában az elmúlt 36 év legalacsonyabb narancstermése várható, 25%-os csökkenésre lehet számítani az előző – már átlag alatti termést hozó – évhez képest. Ennek következtében – amíg 2022-ben tonnánként 2000 dollár körüli árakat láthattunk, 2023-ban 4200-4300 dollár/tonna árakkal találkozhatunk – 2024-re már várhatóan 6000 dollár/tonna lesz a narancs világpiaci ára.

Mint fogalmaznak összességében előreláthatóan 1.7 milliárd liter csökkenéssel számolhatunk a narancslégyártást tekintve az idei évben (az évi átlagos 7 milliárd liter narancsléhez viszonyítva): ez azt jelenti, hogy egy EU állampolgárra átlagosan 4 literrel kevesebb narancslé jut majd, mint 2023-ban – annak ellenére, hogy a kereslet elérné a tavalyi év szintjét.

A stabil kereslet és az alacsony kínálat magas árakhoz vezet: Magyarországon 2024-ben a 100%-os narancslevek tekintetében 79%-ot emelkedtek az átlagos fogyasztói árak 2022 azonos időszakához képest. Emellett a fogyasztás is jelentősen visszaesett ugyanezen időszakokat vizsgálva: az idei év első négy hónapjában az értékesített mennyiség 45,5 százalékot csökkent 2022 azonos időszakához képest.

Rövid-és középtávon nem számíthatunk javulásra, hiszen a citruszöldülés már átlagosan az ültetvények 40 százalékát érinti, sőt bizonyos területeken akár a 80 százalékot is eléri a fertőzés mértéke. A fák újratelepítése után pedig 4-5 év szükséges, amíg ismét termőre fordulnak az érintett területek.

A SIÓ-Eckes is érzi a folyamatos alapanyag-áremelkedés hatásait, és annak érdekében, hogy fogyasztóik számára enyhíteni tudják ezeket a drasztikus hatásokat, igyekeznek még tovább növelni működési hatékonyságukat, valamint tovább optimalizálni folyamataikat. Ugyanakkor a minőségben továbbra sem kötnek kompromisszumot, tették hozzá.

Kapcsolódó
Így lett a déligyümölcsből egy szín névadója
Pedig lehetett volna a répasárga név viselője is.
Olvasói sztorik