Mozaik

Még szebben ragyoghat a Partium ékszerdoboza

Facebook / Visit Carei
Facebook / Visit Carei
A Károlyi-kastély a megye egyik leglátogatottabb látványosságának számít, a pandémia előtti időszakban rekordokat döntött a látogatók száma, több tízezer turista tekintette meg évente.

Eurómilliók érkeztek a Károlyi-kastély látványosságainak felújítására – írta a Krónika online.

A nagykárolyi Károlyi-kastély Szatmár és a Partium egyik legnépszerűbb látványossága. Most a két cselédház, a dendrológiai park és a Víztorony korszerűsítésére kap jelentős, több mint 8 millió eurós uniós támogatást.

A helyi múzeumnak is otthont adó, bő egy évtizeddel ezelőtt szintén EU-pénzekből felújított műemlék közvetlen környezetének rendbe tétele idegenforgalmi céllal történik, a kulturális fejlesztéseket csillagászati és virtuálisvalóság-bemutatókkal is színesítik.

Facebook / Visit Carei

Nagykárolyban az európai uniós regionális operatív program 2007–2013-as kiírása népszerű turisztikai célponttá tette a Károlyi-kastélyt, egy most futó program pedig további, több mint 8 millió eurós támogatással járul hozzá a Szatmár megyei látványosság kulturális-idegenforgalmi értékének növeléséhez.

Korszerűsítik a cselédházakat, a Víztornyot és a kastélyt körülvevő dendrológiai parkot. Új kiállítótereket, irodalmi-képzőművészeti szalonokat és kultkávézókat hoznak létre.

A számos elemet tartalmazó projekt keretében a turisták csillagászati bemutatókon, virtuális és kiterjesztett, augmentált valóságot (a valóság egyfajta virtuális kibővítése) feldolgozó kiállításokon vehetnek részt; a kastélyba látogatók számára szabadtéri műhelymunkákat, természetismereti aktivitásokat, helyi gasztronómiai kóstolókat is szervezhetnek majd.

Facebook / Visit Carei

A projekt még 2021 áprilisában indult, a restaurálási munkálatokat 2028 márciusában fejezhetik be a 19 ezer lakost számláló, 46 százalékban magyarlakta városban.

Kapcsolódó
Meseszép lett a felújított Ugron-kastély
A kastély tulajdonosai előbb megállították további romlását, majd felújították és új funkciót adtak neki.
Olvasói sztorik