Többezer érdeklődőt várnak az idei tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendez meg július 6-án, szombaton a csegei Tisza-parton a helyi halászcsárda.
16 évvel ezelőtt a csárda ételei és a halfogyasztás, valamint a csegei Tisza-part népszerűsítésére indították el nyári rendezvényt, amelyre már nem csak a környékről, de a Dunántúlról, Erdélyből, és a Felvidékről is rendszeresen érkeznek érdeklődők.
A gasztronómiai kínálatot kirakodóvásár és kulturális programok egészítik ki: a Tisza-partján mintegy nyolcvan árus kínálja majd portékáját, köztük nádudvari fazekasok, szappan-, szörp- és lekvárkészítők, szőttesszövők és szarvfaragók.
Az alaplébe, amelyet kézzel passzíroznak, keszeg, kárász, ponty, fej, csont és bőr kerül, az előkészületek pénteken csaknem éjfélig tartanak, a halászléfőzést pedig szombat hajnali kettőkor kezdik a Tisza-parton felállított sátraknál.
A halászlé mellett – amely a fesztivál idején a csárdai ár felébe kerül – több mint ezer pontypatkót, és 23-30 kilogramm keszeget és kárászt is megsütnek a szabadban.
A fesztivál idején a komp dupla létszámmal, folyamatosan közlekedik a folyón Tiszacsege és Ároktő között. A 23 órás fesztiválzárás után az utolsó vendégeket is megvárják és átviszik Ároktőre, az utolsó járat várhatóan éjfélkor indul majd. (MTI)