Mozaik

Lelkes diákok segítettek az őrségi természetvédőknek

Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
A fiatal erdőket segítik az önkéntes munkával.

Természetvédelmi célú erdőkezelést végeztek – írta az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Sokszínű vidék gyakran tudósít tettrekész civilekről, akik részt vesznek egy-egy nemzeti park által meghirdetett akcióban. A napokban a helyi Waldorf iskola tanulói segítettek az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak a természetvédelmi célú munkálatokban.

A természetvédők a lelkes fiatalokkal több, mint 500 méter hosszú szakaszon mentesítették az erdőterületet korábbi kerítések maradványaitól Pankasz és Szalafő határában. Őriszentpéteren pedig facsemetékről vágták le a kúszónövényeket, ezzel segítve a fiatal erdő növekedését.

Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Vas megye délnyugati sarkában az Őrség erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű táj, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati határ védelmére őrállókat telepítettek. Innen származik a táj elnevezése. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel.

A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket hordoz az őrségi táj. Mindezen értékek megőrzésére és bemutatására hozták létre az Őrségi Nemzeti Parkot és az Igazgatóságot 2002. március 1-én. A Nemzeti Park összesen 44 település határát öleli fel, közel 44 000 hektáron.

Az Őrség területének mintegy kétharmadát borítják erdők, ami az országos átlag 3,5-szerese, így meghatározó szerepük van a tájkép alakításában. A terület legjellemzőbb erdőtársulásai a kavicshátakat borító lombelegyes erdeifenyvesek.

Kapcsolódó
Önkéntesek segítségével kicsinosították a Madárdal tanösvényt
Cserébe madárgyűrűzési bemutatót kaptak az önkéntesek.
Olvasói sztorik