Virágzó vidékünk

1200 vadgyümölcsfát ültettek el az Őrségben

Facebook / Őrségi Nemzeti Park
Facebook / Őrségi Nemzeti Park
A tavasszal ültetett fák élőhelyül szolgálhatnak az állatoknak és a gombáknak.

A tavasz országszerte a faültetések ideje, hazánk nyugati részén is ásót és lapátot ragadtak a természetvédők – erről írt az Őrségi Nemzeti Park.

A nemzeti park munkatársai különleges gyümölcsfákat ültettek több helyszínen. Idén tavasszal Őriszentpétertől Vasaljáig 8 községhatárban, 11 erdőrészletben mintegy 1200 darabot ültettek el a ritka elegyfajokból.

Jelenleg már szépen levelesednek a vadkörte és barkócaberkenye csemeték.

A vadgyümölcsök fontos részei az erdei ökoszisztémának, emellett megjelenésük az erdőben szemet gyönyörködtető, különösen virágzásuk idején. Termésükkel táplálékot adnak számos erdei fajnak, nagyoknak-kicsiknek egyaránt.

Facebook / Őrségi Nemzeti Park

A barkócaberkenye a madárberkenye közeli rokona, 2000-ben az év fájának választották. A barkócafa (Sorbus torminalis) néven is ismert faj Közép- és Dél-Európában, Kis-Ázsiában, a Kaukázusban és Észak-Afrikában honos, hazánkban a hegy- és dombvidékek fája.

A vadgyümölcsfák élőhelyül szolgálnak rovaroknak, madaraknak, és gombáknak. Az ültetésekkel a természetvédők célja, hogy a most elültetett példányok később “anyafaként” szolgálják a nemzeti park területén található erdőkben e vadgyümölcsök jelenlétét, fennmaradását.

Kapcsolódó
700 őshonos fával gyarapodik három kecskeméti véderdő
Az első fákat a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai ültethették el a Milliomodik hektár erdőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik