Mozaik

Kvíz – Mennyire ismered a retró mozaikszavakat?

Töltsd ki a tesztet és kiderül!

Aki élt már a 80-as évek végén, az szinte biztosan emlékszik arra a reklámra, melyben bejön az ajtón egy férfi, leveszi a kalapját, csettint egyet, majd azt mondja: Müszi. És vajon hányan tudják, hogy mit reklámoztak ezzel a kisfilmmel? Valószínűleg nem sokan. A MÜSZI egy mozaikszó, melyet a Mezőgazdasági Üzemszervezési Számítástechnikai és Informatikai Rt. nevéből alkottak. Ennek tudatában sem jutottunk volna sokkal közelebb a megoldáshoz, de igazából azzal sem, hogy a reklámszpot végén szerepelt a szoftver és kötvény szavak. De annyit elértek, hogy ez a mozaikszó beégett az emberek tudatába és még most sem akar távozni.

Mi a mozaikszó?

A mozaikszó a szóalkotásmódok egyik formája, amely magában foglalja a betűszókat (amelyek az eredeti kifejezés egyes szavainak kezdőbetűiből állnak), a szóösszevonásokat (amelyek az eredeti kifejezés nagyobb egységeit tartalmazzák), valamint az egyéb mozaikszókat (amelyek teljes szavakat megőriznek).

A mozaikszók abban különböznek a rövidítésektől, hogy a beszélt nyelvben is léteznek, és önálló szóként viselkednek.

A 70-es, 80-as években sok olyan mozaikszó született, ami eredetileg valamilyen tulajdonnevet, márkanevet jelölt, aztán szép lassan köznévvé vált a szóbeszédben és minden hasonló dologra használtuk. Így például a Közértet az élelmiszerboltokra, az Ápiszt a papírboltokra. De tudjuk, hogy miből erednek, mit jelentenek pontosan ezek a szavak? A kvízt kitöltve mindenki letesztelheti a tudását!

Kapcsolódó
Kvíz – mennyire emlékszel a régi TV-műsorokra?
Töltsd ki a tesztet és kiderül!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik