Mozaik

Egy óra alatt úszta át a Balatont a győztes páros

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Vasárnap reggel 7 órakor rajtolt el a 42. Lidl Balaton-átúszás mezőnye Révfülöpön, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot.

Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.

Napos, gyengén szeles idő és – ahogy a balatoni hajósok mondják – “kivasalt”, vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.

Nézze meg az eseményről készült fotókat galériánkban:

Galéria
MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

A legelső indulókat – köztük a junior úszóválogatott tagjai – hét órakor engedték a vízbe, hogy a mintegy 150 vitorláshajó segítségével kialakított úszófolyosón a Balaton déli partja felé vegyék az irányt. Aki elfárad, megkapaszkodhat, vagy akár ki is mászhat, és megpihenhet a vitorlásokon.

A cél a balatonboglári Platán strandon van.

A Balaton-átúszás távját holtversenyben Barabás Imre és Hartmann Máté teljesítette a leggyorsabban. Az úszók a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot 1 óra 1 perc 54 másodperc alatt úszták le. A nőknél Juhász Janka lett az első 1 óra 4 perc 15 másodperc alatt teljesítette a távot.

A távot teljesítő úszok eredményeit ide kattintva lehet megnézni.

FRISSÍTÉS:

A Balaton-átúszás közösségi oldalán közzétett poszt szerint közel 9500 lelkes amatőr és profi, leküzdve a délnyugati irányból kissé megélénkült szelet és hullámzást úszta át Közép-Európa legnagyobb tavát, mindeközben elindult a 2,6 kilométeres rajt is, 916 úszó vágott neki a Balatonboglárról induló, majd egy félkört megtéve, oda vissza is érkező távot, hogy átélhesse a 42. Lidl Balaton-átúszás felejthetetlen élményét. A nap programja a 8 órakor induló Balaton-áthúzással folytatódott, ahol 681 lelkes amatőrnek szurkolhattunk, akik SUP-deszkával abszolválták a Révfülöp és Balatonboglár közötti szakaszt.

A felerősödő szél miatt délelőtt 11 órakor felfüggesztették a rajtot, majd a HungaroMet meteorológusaival és a balatoni vízirendészettel egyeztetve negyed 1-kor újraindították azt.

A halasztás és az egyórás felfüggesztett rajtolás ellenére is közel 11.000-en teljesítették a vízben vagy a vízen a 42. Lidl Balaton-átúszás különböző távjait. A vártnál kicsit erősebb reggeli szél ellenére is, a 42. évben is óriási sikert aratott az esemény

– mondta Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója.

A szezon legnagyobb hazai nyíltvízi úszóeseményére 51 országból érkeztek a résztvevők, akik összesen több, mint 1,5 millió Forinttal támogattak jótékony célokat. Hazánkat 1134 településéről képviselték a résztvevők.

Az esemény célba érkezőit mindhárom versenyszámban egyedi éremmel és a szponzoroknak köszönhetően gazdag célcsomaggal várták a szervezők. A versenyek előtt, közben és után kicsiket és nagyokat egyaránt több tíz támogató várta, sokszínű, különleges programokkal, játékokkal és egy fantasztikus fesztiválhangulattal.

(MTI, Balaton-átúszás)

Kapcsolódó
Balaton-átúszást rendeznek a helyi strandon Bólyban
Jól olvasták, a Bólyi Strand medencéjébe szerveztek idén Balaton-átúszást hagyományteremtő szándékkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik