Mozaik

Invazív gekkók élnek a budapesti utcákon

Gulyás Kis Csaba
Gulyás Kis Csaba
Jól érzik magukat a fővárosban a Balkánon őshonos hüllők.

Behurcolt fajok újabb példányát fotózta egy fővárosi épületen a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa. Gulyás Kis Csaba érdekes tényeket mesélt a különleges, Magyarországon nem őshonos élőlényekről a Sokszínű Vidéknek.

A geológus által legutóbb megörökített példány egy Kotschy-gekkó volt, mely a Balkánon elterjedt. A faj természetes elterjedésének legészakibb határa Koszovóban van, Belgrádból is ismert kiengedett példányok alapján. Az aprócska állatok a Balkán-félsziget mellett Kisázsiában, Törökországban, a Görög szigeteken és Izraelben élnek. Az olasz csiszma déli sarkában, Pugliában is vannak előfordulásai, és a Krím-félszigeten is előfordulnak.

Gulyás Kis Csaba azt is elárulta, hogy a gekkók nem őshonosak a Kárpát-medencében, bár a jégkorszakot megelőzően előfordulhattak itt, más mediterrán fajokkal együtt.

Idén június 20-án fotóztam Budapesten a Tompa utcában. Ez az élőlény viszonylag jól tolerálja a hidegebb teleket is, valószínűleg ezért esett a választás erre a fajra a telepítői részéről. Budapesten több zónában is előfordulnak. A legtöbb adat a Ferenc körút, Tompa utca környékéről van. Tudomásom szerint 5-6 helyről. Általában a meleg estéken aktívak, amikor legalább 20 fok van, de néha nappal is. Olasz skorpióval találkoztam ugyanilyen behurcolt fajként Budapest környékén.

Gulyás Kis Csaba

A természetvédő azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint elég sok behurcolt faj van, némelyik komoly ökológiai problémát is okoz, például az ékszerteknősök, vagy a karmosbéka.

Gyakran találkozom Budapesten behurcolt állatok példányaival. A házimacska is sajnos ilyen invazív faj, de mosómedvével, nutriával, ékszerteknőssel, papagájokkal már többször is farkasszemet néztem. Egy esetben görög teknőssel is. Egy másik alkalommal pedig valakinek az elszabadult gabonasiklójába futottam bele a város egyik növényekkel jobban fedett területén

– magyarázta az állatvédő.

Kapcsolódó
Mississippi tarajosteknősökre bukkantak a Tiszán
Elszomorító, hogy milyen tempóban szaporodnak az észlelések Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik