Virágzó vidékünk

Agresszív poloskák gyilkolják a tölgyerdőket

wikimedia commons
wikimedia commons
Hajlamos elárasztani balkonajtókat, falakat, ablakmélyedéseket is.

Rohamosan terjedő poloska gyilkolja a tölgyeseket, egyelőre nincs természetes ellensége az Amerikából behurcolt kártevőnek, írta a Boon.

Évek alatt a hazai tölgyerdők jelentős részét eltüntetheti egy rohamosan terjedő rovar, a tölgy-csipkéspoloska

– vélik szakértők.

A szakmabeliek által az özönállatok közé sorolt rovar eredetileg Észak-Amerikában őshonos. A kétezres években került át Európába, Magyarországon körülbelül tíz éve jelent meg. Azóta az egész országban elterjedt és megjelenését mindenhol a tölgyek leveleinek idő előtti bebarnulása jelzi a leglátványosabban.

Főleg a szárazabb időszakokban lepik el milliószámra a tölgyfákat, a levelek nedvességét szívják ki. Emiatt már nyár közepére bebarnulhatnak a levelek. A poloskák tevékenysége egyebek mellett gátolja a fák számára létszükségletet jelentő fotoszintézist, a károkozás előbb-utóbb a növény pusztulásához vezet.

A rovarok nem válogatósak, egyaránt meglepik a kocsányos és a kocsánytalan tölgyeket, sőt több kultúrnövény is a kedvenceik közé tartozik, például a szelídgesztenye fák.

Nem csupán az erdőkben tűnnek fel, gyakran tömegével látni ilyen poloskákat épületek falán is. A tölgy-csipkéspoloska hajlamos elárasztani balkonajtókat, falakat, ablakmélyedéseket

– mondta a portálnak Hegyessy Gábor biológus, muzeológus a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum munkatársa.

Hiába irtjuk ki az éppen a teraszunkon tartózkodó rovarokat, egy idő után újak érkeznek a helyükbe és a felmelegedett falra odaülnek. Ezek olyan nőstények, amelyek télre szeretnék elvermelni magukat.

Mivel behozott faj, ennek a poloskának nálunk nincs természetes ellensége. Valószínűleg méreganyagot is tartalmaznak a 2-4 milliméter nagyságú, átlátszó rovarok. Jelenleg egyedül az úgynevezett feromoncsapdákkal lehet őket gyéríteni. Permetezésre nem nagyon reagálnak, hiszen a levelek árnyékosabb hátsó részén tartózkodnak, ahová a permet nem jut el.

Kirándulások alkalmával, illetve városi környezetben is előfordulhat, hogy rákerülnek az emberre. Néha próbaszívásokat végeznek a bőrön, ez azonban nem csípés, tehát nem veszélyes, bár kellemetlen, mivel a poloskák növényi nedvekkel táplálkoznak. Humán fertőzéseket sem tudnak terjeszteni.

Kapcsolódó
Íme a két legpusztítóbb invazív poloskafaj, amitől védeni kell a kertet
Inváziós szipókás rovarfajok elterjedésének és károkozásának felmérésében kérik a lakosság segítségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik