Mozaik

Veszélyesek a poloskák vagy csak kellemetlenek?

Pixabay
Pixabay
Büdösek, idegesítők, ráadásul ősszel szívesen beköltöznek a lakásba – ezek a poloskák. Ha ez nem lenne elég, károkat is okozhatnak.

Magyarországon leginkább a címeres poloskák, ezen belül a zöld vándorpoloskákkal és az ázsiai márványpoloskákkal találkozhatunk. Ezek inkább csak kellemetlenek, mert büdösek, de nem csípnek és nem terjesztenek betegséget. Ám a szagos váladékuk egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki – írja az Agroinform.

A haszonnövények viszont sokszor megsínylik a poloskák látogatását, az almát, paradicsomot a szezonban félthetjük tőlük.

Természetes ellenségük nincs nálunk, ezért könnyedén szaporodhatnak. Az egyre melegebb telek, forróbb nyarak kedveznek a poloskáknak, a hosszan tartó fagyok tizedelnék csak meg az állományt.

Az agresszív terjedésükkel kiszorítanak más fajokat, így az ökoszisztémára sincsenek jó hatással.

A címeres poloskáknál még kellemetlenebbek az ágyi poloskák, melyek csípéseikkel keseríthetik meg életünket. A vérünkkel táplálkoznak, leggyakrabban az ágyban, alvás közben csapnak le ránk. Ezt legtöbbször meg sem érezzük, csak másnap szembesülünk a piros, viszkető foltokkal a bőrünkön, illetve az ágyneműnkön a pirosas, barnás foltokkal, melyek az állatok ürülékei.

Megjelenésük nem függ össze azzal, hogy mennyire tiszta az adott lakás, hiszen akár a tömegközlekedésen is összeszedhetők vagy „beköltözhetnek” bútorokkal, textilekkel, képkeretekkel is. Irtásukhoz szakember szükséges, házi módszerekkel a legtöbb esetben nem sikerül felszámolni a kolóniát.

Kapcsolódó
Idén ősszel is eldurvulhat hazánkban a poloskahelyzet
Poloskák, amik megkeseríti a kiskertek életét, de egy ősrégi módszer megoldást jelenthet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik