Kertünk-Portánk

Idén ősszel is eldurvulhat hazánkban a poloskahelyzet

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Poloskák, amik megkeseríti a kiskertek életét, de egy ősrégi módszer megoldást jelenthet.

Ahogy minden ősszel, idén is fel kell készülni a poloskainvázióra. Ráadásul már jó pár éve nemcsak az őshonos, de a trópusi-szubtrópusi területekről – általában gyümölcsszállítmányokkal – Magyarországra behurcolt invazív címeres poloska fajok is egyre súlyosabb károkat okoznak. Bár emberre veszélyes betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú és nyálkahártya-irritáló váladékuk allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből, írja cikkében az Agrárszektor.

A címeres poloskának világszerte hatezernél is több faja ismert, hazánkban közel hatvan faja van jelen. Szinte minden éghajlati övezetben előfordul. Vastag, erős kitinpáncéljának és az általa kibocsátott orrfacsaró bűznek köszönhetően általános közutálatnak örvendő rovarok. Ősszel, amikor a levegő hűvösebbre fordul, menedéket keresnek maguknak. Gyakran lakásokba is behúzódnak és a lehető legkülönfélébb helyekre képesek elrejtőzni. Sajnos a tél sem add megoldást arra, hogy jövő tavaszra számuk csökkenjen, hiszen mind a kifejlett rovar, mind pedig a pete jól tűri a kemény mínuszokat is. Ezért tavasszal újra előcsalja rejtekhelyükről a napsütés ezeket a kellemetlen betolakodókat.

pixabay

A poloskák elleni védekezés

Tavasztól őszig komoly károkat okoznak a mezőgazdaságban és a házak körüli kiskertekben is. Egyebek mellett fogyaszthatatlanná teszik a paradicsomot, a paprikát, az uborkát vagy éppen a zöldbabot. Védekezni ellenük nem könnyű feladat.

  • Riasztónövények

Menta, bazsalikom, fokhagyma ültetése a paprika és a paradicsom környezetébe.

  • Sűrű szövésű anyagból készült háló

Az ágyások fölé kerülhet a sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez.

  • Fokhagyma spray

Reszeljük le a fokhagymát, és adjuk a vízhez. Ezt követően tegyünk bele a szárított fokhagymaport is. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni egy egész napon át, hogy a fokhagyma illóanyagai beleoldódjanak a vízbe. A permetet másnap szűrjük le, és öntsük át egy spriccelős flakonba, majd fújjuk körbe vele kívül a falat, a nyílászárókat, párkányokat. A fokhagyma szaga riasztóan hat a rovarokra.

Kapcsolódó
Hatékony poloskacsapdát fejlesztettek magyar kutatók
Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói mesterséges hőforrást alkalmaztak a találmányukban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik