Virágzó vidékünk

Valóságos hotelkomplexum épült rovaroknak Hernádkakon

Kobold-Goblin
Kobold-Goblin
Az elkészült rovarhotel példaértékű. Reméljük, hogy lesznek követőik.

Hernádkak Észak-Magyarországon, Borsod-AbaújZemplén vármegyében található kis település.  A Miskolctól 15 kilométerre található faluban virágok díszítik az utcákat, és néhány hete a virágágyás háttereként egy 15 méter hosszú és 1,6 méter magas – nagyrészt természetes anyagokat tartalmazó – rovarhotelt készítettek.

Mint ahogyan facebook bejegyzésükben írták:

A körforgalom átépítését követően újra kialakítottunk egy virágágyást, és ennek  háttereként egy 15 méter hosszú és 1,6 méter magas, nagyrészt természetes anyagokat tartalmazó rovarhotelt készítettünk.

A fotókat látva valóban nagy köszönet érte mindenkinek, aki ehhez anyagokkal vagy munkával hozzájárult.

Hernádkak Önkormányzat

Hernádkak Önkormányzat

Mint már oldalunkon is írtunk róla, a rovarhotelek általános célja olyan körülmények megteremtése, amelyek között a rovarok táplálkozni és szaporodni tudnak. Jól látható, hogy hogy a rovarok élettere is szűkül, melynek oka a rovarirtó szerek, a háborítatlan élettér hiánya és a közlekedésből származó por és gázok káros hatása.  A rovarhotel olyan rovaroknak adhat otthont, amelyek nagyon ritkák, vagy éppen gyakoriak, de más élőlényeknek táplálékul szolgálnak, ezért érdemes őket védeni és akár  testközelből megfigyelni életüket.

  • Néhány rovar számára a hotel csak átmeneti otthon, csak az időjárás viszontagságai vagy a fény elől húzódnak be, de mások, különösen a katicák és a pillangók, téli hibernálódási idejüket szívesen töltik ezekben a rovarhotelekben.
  • A nagy beépítettség, és a kertek nem megfelelő gondozása, például a különböző vadvirágokkal gazdagon benőtt területek gyeppel való helyettesítése azzal jár, hogy a rovarok elvesztik természetes élőhelyeiket. Ezt pótolhatja a rovarhotel.
  • Egy igényesen kialakított rovarhotel esztétikai értékkel is bír, hiszen egy kisebb-nagyobb ilyen építmény a kert központi motívuma is lehet. Ennek ékes bizonyítéka a a Hernádkakon megvalósult rovarok számára készült hotel-komplexum.

Hernádkak Önkormányzat

Jó hír, hogy az ország egyre több szegletében gondoskodnak ily módon a rovarokról, beporzókról. Egyedi rovarvárat építettek pédául a Tiszakürti Arborétumban, de látványos rovarhotel készült egy homokszentgyörgyi portán is.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik