Kertünk-Portánk

Veszélyeztetik a tölgyerdőket a csipkéspoloskák

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Egyre nagyobb veszélyt jelentenek Európában és ezen belül Magyarországon is a csipkéspoloskák. Ellenszerük egyelőre nincs.

66-féle csipkéspoloska faj és Magyarországon. Bár növényevők, de próbaszúrásaikkal az embereknek is kellemetlenséget tudnak okozni – közölte a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó
5 különleges fa a nagyvilágból: a nagy túlélőtől a rabtartóig
Úgy kell védenünk ezeket is, mint ahogy ők védenek bennünket.

Közülük a legproblémásabbak a körte-csipkéspoloska, mely az alma– és körteültetvényeket károsítja és a parkok fáinak lombfelületét pusztító platán-csipkéspoloska, illetve a tölgyek lombsárgulását okozó tölgycsipkéspoloska. A hazai erdők több mint egynegyede (csaknem félmillió hektár) tölgyes, ezeknél így csökken a fotoszintézisre alkalmas lombfelület, hosszú távon pedig az erdő egészségét is veszélyezteti. A tölgyeseket jelen pillanatban még nem tudják megvédeni. Célzottan a faj ellen védekezési mód nem ismeretes, a probléma megoldására ugyanakkor intenzív kutatások folynak.

Ha a poloskák tápnövényei a lakóövezetünkben vannak, akkor az otthonainkba is bekerülhetnek az állatok. Mivel csak néhány milliméteresek, a növényekről lehullva befújja őket a szél vagy a kiteregetett ruhákkal együtt visszük be őket.

Próbaszúrásaikkal keresik, hogy az adott élőlényen tudnak-e táplálkozni. Ilyenkor a szúró-szívó szájszervükkel először emésztőnedveket juttatnak az adott tápnövénybe, állatba, és próbaképpen az emberbe, és ezt az előemésztett folyadékot szívják fel. Az emésztőnedv helyi irritációt, gyulladást okozhat, de ezek elmúlnak, és komolyabb egészségügyi következményekkel nem kell számolnunk.

Kapcsolódó
Megújul a kincsként óvott Ohati-erdő
Világszerte talán tíznél kevesebb ilyen erdőtársulás található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik