Virágzó vidékünk

Megújul a kincsként óvott Ohati-erdő

tihanyi gábor
tihanyi gábor
Világszerte talán tíznél kevesebb ilyen erdőtársulás található.

A Hortobágyi Nemzeti Park egyik féltett kincse az Ohati-erdő. Ez a maradvány sziki tölgyes egyike azon kevés – világszerte talán tíznél kevesebb – ilyen erdőtársulásnak, ahol az erdőssztyepp jelleg szikes talajadottságok hatásának kitéve van jelen. Ez természetesen jelentős hatást gyakorol az élővilágra, írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Természeti örökségünk felbecsülhetetlen értékei a famatuzsálemek
11 év alatt csaknem 2 ezer faegyedet vizsgált meg a MATE kutatója, hogy feltérképezze hazánk faóriásait.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság több szakterület dolgozóinak aktív közreműködésével, közösen végzett tevékenység során kezdte meg azoknak a lékeknek a kocsányos tölgy csemetékkel történő felújítását, amelyek az erdőszerkezet átalakításában játszanak majd jelentős szerepet.

A korábbi évtizedek üzemszerű erdőgazdálkodását a természetvédelmi célokhoz igazítva igyekszik a természetvédelem a fafaj- és a korösszetétel változtatásával, a ligetes szerkezet kialakításával, az idegenhonos növényfajok háttérbe szorításával minél inkább a helyben jellemző, természetes erdőképhez hasonlító erdő felújulásában segítő kezet nyújtani

– olvasható a portálon.

A sziki tölgyesből származó makk szaporítóanyagból a csemetéket az igazgatóság munkatársai a Tiszakürti Arborétumban állították elő, így bíznak benne, hogy a növények genomikai karaktere az adott élőhely-típushoz alkalmazkodott.

Az elegyfásítás a lékekben már korábban megtörtént, a tölgy pótlása és következetes ápolása a napokban végezték el.

Kapcsolódó
Sissi is sétálhatott az 546 éves bükkfa alatt Ausztriában
Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik