tihanyi gábor
Virágzó vidékünk

Megújul a kincsként óvott Ohati-erdő

Világszerte talán tíznél kevesebb ilyen erdőtársulás található.

A Hortobágyi Nemzeti Park egyik féltett kincse az Ohati-erdő. Ez a maradvány sziki tölgyes egyike azon kevés – világszerte talán tíznél kevesebb – ilyen erdőtársulásnak, ahol az erdőssztyepp jelleg szikes talajadottságok hatásának kitéve van jelen. Ez természetesen jelentős hatást gyakorol az élővilágra, írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Természeti örökségünk felbecsülhetetlen értékei a famatuzsálemek
11 év alatt csaknem 2 ezer faegyedet vizsgált meg a MATE kutatója, hogy feltérképezze hazánk faóriásait.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság több szakterület dolgozóinak aktív közreműködésével, közösen végzett tevékenység során kezdte meg azoknak a lékeknek a kocsányos tölgy csemetékkel történő felújítását, amelyek az erdőszerkezet átalakításában játszanak majd jelentős szerepet.

A korábbi évtizedek üzemszerű erdőgazdálkodását a természetvédelmi célokhoz igazítva igyekszik a természetvédelem a fafaj- és a korösszetétel változtatásával, a ligetes szerkezet kialakításával, az idegenhonos növényfajok háttérbe szorításával minél inkább a helyben jellemző, természetes erdőképhez hasonlító erdő felújulásában segítő kezet nyújtani

– olvasható a portálon.

A sziki tölgyesből származó makk szaporítóanyagból a csemetéket az igazgatóság munkatársai a Tiszakürti Arborétumban állították elő, így bíznak benne, hogy a növények genomikai karaktere az adott élőhely-típushoz alkalmazkodott.

Az elegyfásítás a lékekben már korábban megtörtént, a tölgy pótlása és következetes ápolása a napokban végezték el.

Kapcsolódó
Sissi is sétálhatott az 546 éves bükkfa alatt Ausztriában
Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.