Virágzó vidékünk

Bódító illattal virágoznak a korai rhododendronok a Jeli Arborétumban

Az április végi csúcsvirágzás előtt is érdemes kilátogatni Európa egyik legszebb botanikus kertjébe, a Vas megyei Kámban található Jeli Arborétumba, hiszen a havasszépék, más néven rhododendronok vagy azáleák korai fajtái is virágzásnak indultak.

Galéria
Fotó: Lakotárné Lőrincz Edit

Találni egyéb szemet gyönyörködtető látnivalókat is, például egy pazar magnólia gyűjteményt, amelyért szintén megéri kimozdulni.

Galéria
Fotó: Lakotárné Lőrincz Edit

Ráadásul a magnóliák környékét teleültették különlegesebbnél különlegesebb nárciszokkal.

Galéria
Fotó: Lakotárné Lőrincz Edit

A igazi virágesőre azonban még hetekig várni kell. Idén április végére teszik a tömeges kivirágzást, amikor az arborétumban együtt nyílnak az illatos, lombhullató azáleák és a később nyíló, nagyvirágú, örökzöld rhododendronok.

A Vasi Hegyhát természetvédelmi gyöngyszemét a tavaszi virágzás tette európai hírűvé

A teljes park területén több mint 300 rododendron-változat él, április végétől májusig több ezer példány, szemkápráztató színeivel és bódító illatával gyönyörködteti a turistákat.

A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte építeni, írják honlapjukon.  A népnyelv havasszépének, hangarózsának vagy babérrózsának is nevezi. Itt élő példányaik különféle (fehér, piros, kékes, izzó vörös és lila) színűek és nagyságúak: a pad magasságú bokortól az ember fölé hajló fákig terjednek változatosságukban.

Galéria
Fotó: Lakotárné Lőrincz Edit

Az arborétumban később különféle tájkörzeteket alakítottak ki, amelyek bemutatják Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, növényzetét és erdőtársulásait is.

 

Címlapkép és fotók: Lakotárné Lőrincz Edit

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik