Mozaik

Öreg tölgy törzsében bújik meg a világ legromantikusabb postafiókja

Az 500 éves tölgyfa Németországban állítólag már 100 házasság létrejöttében játszott szerepet.

Egy hideg délután az észak-németországi Dodauer-erdőben, Hamburgtól 100 km-re északkeletre, egy fényes sárga egyenruhát viselő postás sétált az erdőben. A tisztásra érve felmászott egy 3 m magas fa létrán, mindezt azért tette, hogy egy lila borítékot tegyen az 500 éves, öreg tölgy odvába, írja a BBC.

A lila boríték Denies-től jött, Bajorországból. Denies 55 éves, önmagán nevetni tudó, természetszerető ember. Tudja, mit akar, és nem bánja, hogy egyedül marad, de azért néha eltöpreng azon, van-e társa a világban, aki épp hozzá való. Ha igen, reméli, hogy annak a személynek a levele is landol egyszer a tölgyfa apró odújában, s egy nap egymásra találnak.

Az ő esete nem egyedi.

Fotó: Wikipedia/Armin von Werner

Létezik egy 500 éves tölgy a ,,Der Bräutigamseiche” (a Vőlegény fája), amely a Dodauer-erdőben régebben közvetít társat, mint a Tinder, s állítólag közreműködött már több mint 100 házasság létrejöttében. Ma is az egész világról érkeznek magányos szívek levelei a fához, reménykedve abban, hogy a postai bélyeg áráért társat találhatnak.

Brandenburg-ból Marie táncpartnert keres, Heinrich Szászországból olyan hölgyet, aki szívesen utazgat, Liu a kínai Shijiazhuang-ból pedig csak arra kíváncsi, létezik-e német nő, aki kínai barátot szeretne.

Van valami varázslatos és romantikus ebben a fában

– mondta a 72 éves Karl-Heinz Martens, aki 1984-től 20 évig hordta a leveleket a fához, hozzátéve, a tölgy szolgálatának két évtizede alatt hat kontinensről szállított leveleket, gyakran olyan nyelveken is, amelyeket nem értett.

A fa ,,küldetése” 1890-ben kezdődött, amikor egy Minna nevű helyi lány beleszeretett egy fiatal csokoládékészítőbe, Wilhelmbe. Minna apja tiltotta a kapcsolatot, így a szerelmesek az öreg tölgy odújában cseréltek leveleket egymással. Egy évvel később Minna apja megadta engedélyét, s Wilhelm feleségül vette a lányt 1891. június 2-án a tölgyfa ágai alatt.

A mesebeli udvarlás története elterjedt, és hamarosan a reményteljes romantikusok egész Németországból leveleket írtak a Vőlegény fának. A fához annyi levél érkezett, hogy 1927-ben a német posta saját irányítószámot és postást rendelt a tölgyhöz, sőt, létrát is tettek az ököl méretű odúhoz, hogy ha valaki levelet akar beletenni, megtehesse.

Esküvő a tölgy alatt az 1900-asévekben – Fotó: Wikipedia

Martens, az idős postás elmesélte, az egyetlen szabály az, hogy ha valaki olyan levelet nyit, amelyre nem akar válaszolni, akkor azt vissza kell helyeznie a fába, hogy valaki más megtalálhassa.

A fa évente mintegy 1000 levelet kap, zömmel nyáron. Ez az az időszak, amikor mindenki szeretni szeretne

– mondta Martin Grundler, a német posta szóvivője.

A Vőlegény fája ma is az egyetlen fa a világon, amelynek saját postacíme van.

Martens szerint 20 év alatt csak tíz olyan nap volt, amikor senki sem írt a tölgynek, és bár alkalmanként akár 50 borítékot is vitt egy nap, nem mindegyik volt szerelmes levél, de sok szerelem is szövődött a fának írt levelek által.

Fotó: Wikipedia/Holger.Ellgaard

1989-ben egy német televízió megkérdezte Martens-t, hogy ő is talált-e szerelmet a fának köszönhetően, de a postás nemmel válaszolt. Néhány nappal később, miközben felmászott a létrán, hogy kézbesítsen egy levelet, egy Renate nevű nő feljegyzését találta a tölgy postafiókjában. A levél neki szólt, s ő találkozott is az őt megismerni akaró Renate-val.

1994-ben a tölgy ágai alatt házasodtak össze, így a szerelemfa neki is meghozta végül az ,,igazit”.

Kiemelt kép: Wikipedia/Holger.Ellgaard

5 különleges fa a nagyvilágból: a nagy túlélőtől a rabtartóig
Úgy kell védenünk ezeket is, mint ahogy ők védenek bennünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik