Kertünk-Portánk

Veszélyes és agresszív tűzhangya csapatok jelentek meg Európában

institut de biologia evolutiva
institut de biologia evolutiva
Sár József entomológus szerint a vörös tűzhangya a legveszélyesebb és legagresszívabb rovarok közé tartozik.

Az importált hangya, amelynek tudományos neve Solenopsis invicta, Dél-Amerikában őshonos, de az elmúlt évszázad során elterjedt az Egyesült Államok nagy részén, Mexikóban, a Karib-térségben, Kínában és Ausztráliában. Ezek a rovarok  agresszívek lehetnek és igen fájdalmas szúrásuk van, ami irritálja a bőrt és allergiás reakciókat válthat ki.

A kutatók most 88 vörös tűzhangya kolóniát azonosítottak Szicíliában, az olaszországi Syracuse város közelében, egyelőre 5 hektárnyi területen- írja a Current Biology.

A vörös tűzhangya az egyik legrosszabb invazív faj. Riasztóan gyorsan terjedhet

– mondta Mattia Menchetti, a tanulmány vezető szerzője, a spanyolországi Evolúciós Biológiai Intézet kutatója.

Nagy meglepetés volt, hogy Olaszországban megtaláltuk ezt a fajt, de tudtuk, hogy eljön ez a nap

– nyilatkozta Menchetti.

Spanyolországban, Finnországban és Hollandiában már találtak tűzhangyákat import termékeken, de kolóniát a tanulmány előtt még soha.

A kolóniákat Syracuse egyik külvárosi részén találták meg. Egyelőre nem tisztázott, hogyan és mikor kerültek oda, de a tanulmány mögött álló kutatók úgy vélik, hogy a rovarok olyan tranzitpontra érkeztek,  ahonnan aztán elterjedtek. A tanulmány azt sugallja, hogy a szél szállíthatta a repülő hangyák királynőit Syracuse északnyugati részéből, ahol kereskedelmi kikötő található.

institut de biologia evolutiva

A hangyák genetikai elemzése feltárva megállapították, hogy nagy valószínűséggel az Egyesült Államokból vagy Kínából terjedtek el, ahol a Solenopsis invicta szintén invazív faj. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a hangyák hamarosan Európa-szerte elterjedhetnek, mivel a kontinens 7%-án – beleértve az olyan nagy városi területeket, mint Barcelona, ​​Róma, London és Párizs – a faj számára megfelelő éghajlat uralkodik.

Az Egyesült Nemzetek által támogatott, múlt héten közzétett jelentés szerint az invazív fajok évente legalább 423 milliárd dollárjába kerülnek a világnak, mivel növény- és állatkihaláshoz vezetnek, veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot és súlyosbítják a környezeti katasztrófákat.

Sár József entomológust is megkérdeztük a témával kapcsolatban. A szakember a Sokszínű Vidéknek elmondta:

A vörös tűzhangya a legveszélyesebb és legagresszívabb rovarok közé tartozik. Brazíliában „nadrágledobó” hangyának is hívják, miután ez az apró, 2-3 mm-es állat, ha megszúr, lévén fullánkos, olyan, égési fájdalomhoz hasonlítható érzést okoz, hogy az érintettnek valóban meg kell szabadulnia a nadrágjától.

És nem csupán a nagy fájdalom miatt, hanem azért, mert nem lehet lerázni őket a lábról, kézről, ugyanis szájszervével kapaszkodik a bőrbe.

Néhány éve én is megtapasztaltam, mikor egy tűzhangyabolyba estem. Senkinek nem kívánom azt a fájdalmat és az utána következő napokat, amit allergiás reakciók miatt betegen töltöttem.

A tűzhangya óriási károkat okoz számos ország mezőgazdaságában is. A vörös tűzhangya kolónia minden növényt megtámad és a konkurens rovarokat is kiirtja a környezetéből. Rendkívüli a szaporasága és az alkalmazkodóképessége révén gyorsan és nagy területen is elterjedhet.

Sár József szerint:

Latin-Amerikában őshonos a faj, de már az Egyesült Államok déli részein is megjelent, ahol a milliós kolóniákat már „tűzzel-vassal” irtják, sokszor eredménytelenül. Nem véletlen hívják ezeket a rovarokat legyőzhetetlen hadseregnek, már csak a szaporodásuk gyorsasága miatt is. Egyetlen királynő naponta akár 1 000- 1 500 petét is rakhat.

Célzott szer  irtásukra egyelőre nincs, terjedésüket így nehéz megállítani.

Abban reménykedhetünk, hogy bár igen invazív, de trópusi környezetben élt, és szubtrópusi és mediterrán környezetben is megjelent, ezért talán az itthoni téli fagyokat nem tudja átvészelni, így nem honosodik meg Magyarországon.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik