Virágzó vidékünk

Lebilincselő természetfilm készült a Balatonban élő invazív fajokról

Youtube / Limnológiai Kutatóintézet
Youtube / Limnológiai Kutatóintézet
Főszerepben a trópusi növények és állatok.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fimet készített a “magyar tenger” élővilágáról – írták az intézet honlapján.

Az elmúlt néhány évtizedben jelentős változások történtek hazai vizeink élővilágában. A Kárpát-medence vizeiben is egyre nagyobb számban jelentek meg olyan növény és állatfajok, melyekkel sokáig legfeljebb az állatkertekben, vagy dísznövény kertészetekben találkozhattunk.

Youtube / Limnológiai Kutatóintézet

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket, parazitákat terjeszthetnek.

Youtube / Limnológiai Kutatóintézet

A nem őshonos fajok átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az adott terület adottságai által meghatározott élőlényközösségeket.

A Balatoni bebírók- film a balatoni inváziós fajokról című alkotás bemutat számos a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló inváziós fajt, köztük néhány olyat is, melyek megjelenése az élővilágra veszélyt jelenthet, vagy megítélése vitatott.

A földön, vízen, levegőben forgatott film példákon keresztül mutatja meg, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével készített filmet egy éven át forgatták.

A Balatoni bebírók- inváziós fajok a tó vízrendszerében című film már elérhető a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján.

Kapcsolódó
A Mexikói-öbölben őshonos rákfaj terjed a Duna vízrendszerében
Már nemcsak termálvízzel terhelt élőhelyeken, hanem az urbanizációs hatásoknak jelentősen kitett dunai befolyókban is megjelenhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik