Életmód

Mérgező vagy ehető a zöld paradicsom?

Unsplash
Unsplash
Időről-időre terjed az az állítás a közösségi médiában, hogy a zöld paradicsom mérgező, míg mások nyugodtan készítik belőle a savanyúságot, lekvárt, chutney-t.

Kinek van igaza? Mindkettőjüknek!

A nyári szezon elmúltával már nincs esélyük beérni a növényen levő zöld paradicsomoknak. Fel lehet használni ezeket?

Az igazság az, hogy a zöld, vagyis éretlen paradicsom egy szolanin nevű anyagot tartalmaz, ami mérgező.

A szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag. A glikoalkaloidok természetesen előfordulnak különböző zöldségekben, pl. burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A különböző növényfélék különböző glikoalkaloidokat tartalmaznak, melyek humán toxicitása eltér. Biztonságos beviteli szinteket nem állapítottak meg.

A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint pl. émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás).

A glikoalkaloidok a növények védelmét, rezisztenciáját szolgálják baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Fontos tudni, hogy hőkezeléssel – főzéssel, sütéssel, mikrohullámú sütéssel – nem lehet jelentősen csökkenteni a zöldségek glikoalkaloid szintjét – írja a Nébih.

A paradicsom fogyasztásakor három szabályt érdemes betartani:

  • A glikoalkaloid szint az érés során csökken a paradicsomban, ezért inkább érett paradicsomokat fogyasszunk.
  • Zöld paradicsomot és zöld paradicsomból készült ételeket (savanyúságokat, lekvárokat, chutney-kat) mérsékelt mennyiségben együnk.
  • A paradicsomnövény zöld részei, azaz a szára, a levelei és csészelevelei stb. nem fogyaszthatók.

Viszont! Nem csak azért lehet zöld egy paradicsom, mert éretlen, létezik zöld színű paradicsom is, például az Aunt Rubys, a Cherokee Green, a Green Pineapple, a Summertime Green. Ezek amikor érettek, akkor puhák lesznek, míg éretlenül kemények – éretlenül szintén mérsékelten fogyasszuk.

Kapcsolódó
Így pirosodik be télen egy éjszaka alatt a zöld paradicsom
Tanácsos megvárni a tavaszi primőrt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik