Mozaik

A rovaroknak is jól jön a segítség kánikula idején

pixabay.com
pixabay.com
A vízre számos okból szüksége van a rovaroknak.

Az éltető vízre minden élőlénynek szüksége van, különösen a nagy melegek, kánikula idején. Sok helyen kiteszik a vizet a négylábúaknak a városi üzletek előtt, és a madaraknak is sokan raknak ki házaknál, kertekben itatókat, ám a rovarokra viszonylag ritkán jut figyelem. Pedig ők is szomjasak, főleg ha a természetes pocsolyák, tavacskák is kiszáradnak, és így nem áll elegendő vízforrás az állatok rendelkezésére.

Ha van rá lehetőségünk, a beporzók, darazsak, méhek, lepkék és más rovarok számára is tegyünk ki itatót, de gondolhatunk a sünökre is, írja a hobbikert.hu.

A vízre számos okból szüksége van a rovaroknak. Több vadméhnek nedves agyag az építőanyaga, ezzel zárják le a fészket. A méhek és darazsak úgy hűtik a fészket vagy a kaptárt, hogy a vizet párologtatják. A lepkék a nedves talajból nyomelemekhez jutnak, sőt ásványi anyagokat szívnak fel.

pixabay.com

Mire kell figyelnünk, ha rovaroknak teszünk ki vizet

Érdemes egy sekély tálat elhelyeznünk a kertbe, erkélyre, amelybe köveket, kavicsokat, fadarabokat teszünk. A tál szélére moha kerülhet mielőtt feltöltjük vízzel. Figyeljünk arra, hogy a kövek, ágak kilógjanak. A vizet rendszeresen cseréljük, hogy megakadályozzuk az algásodást vagy a kórokozók felszaporodását.

Minden kerti vízforrás (vizes tál, tavacska, esővízgyűjtő hordó stb.) tartalmazzon olyan helyet, ahol a rovarok biztonságban landolhatnak. A faágak a landolás mellett jó segítséget nyújtanak abban is, hogy a vízbe pottyant rovarok  ki tudjanak jutni. A moha szivacsként szívja fel a vizet és az úszást is segíti.

Itt a kánikula. Figyeljünk a rovarokra is. Ők is meghálálják a gondoskodást.

Kapcsolódó
Készítsünk madárstrandot, és gyönyörködjünk vendégeink szépségében
Ha madárstrandot létesítünk kertünkben, akkor reggeltől estig gyönyörködhetünk jelenlétükben.
Olvasói sztorik