Otthon készült

Már zöld paradicsom díszíti a “Paradicsomszüret” versenyzőinek növényeit

Hamarosan finiséhez érkezik játékunk, melyben már most látszik, hogy mindenki sikereket könyvelhet el.

Mint már arról többször beszámoltunk Olvasóinknak, márciusban indítottuk “Paradicsomszüret” játékunkat, melynek során a paradicsomimádók mérik össze tudásukat. Kezdők és haladók együtt nevelik a paradicsompalántákat, és július elején szavazással dől el, hogy kinek a legszebb a növénye, termése.

Ahogyan telnek a hetek, egyre nagyobb az izgalom és várakozás. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy fantasztikus csapat verbuválódott össze, hiszen folyamatosan segítjük egymást, és mindenki tudásának és növényszeretetének a legjavát nyújtja. Az elmúlt hetekben több versenyzőnél is megjelentek az első zölden viruló paradicsomok, ami valljuk meg, hatalmas öröm és sikerélmény minden kiskertésznek. A lelkesedés persze azoknál is töretlen, akiknél még csak a virágok díszítik a kedvenceinket.

Ismerjük meg a paradicsom 12 barátját, és ültessük őket közel egymáshoz
A bő és finom termés érdekében, jó, ha tudjuk.

Valljuk meg, hogy az időjárás is nagyban hátráltatta a paradicsomok fejlődését, hiszen rengeteg eső, jégeső és vihar volt az elmúlt időszakban.  Mindezek ellenére az  előző “helyzetjelentésünkhöz” képest úgy gondoljuk, hogy mindenki elégedett lehet.

Az elmúlt időszak kihívásai, kérdései többnyire a paradicsomok esetleges megbetegedéseirőlés egészséges fejlődésének feltételeiről szóltak. Szakértőnk, Grósz Tamás ismét sok hasznos  tanáccsal segített.

  • Ha a termés csúcsán szabálytalan foltban elváltozást tapasztalunk, akkor a növényünk nagy valószínűséggel kalcium-hiányban szenved. A foltok először világosak, később sötétbarnák lesznek. Lombtrágyával,  gyors segítséget nyújthatunk, de tojás főzővizével is segíthetünk.
  • Ha a leveleken, szárakon, terméseken elváltozásokat tapasztalunk, az nagy valószínűséggel gombabetegségre utal. Ezért fontos, főként csapadékos időben fokozottan figyelni és a földre érő leveleket eltávolítani, hogy megelőzzük a kellemetlenségeket. Ha pedig mégis  fertőzött lesz a növényünk, akkor távolítsuk el a beteg részeket, és permetezzük a növényt tej és víz 1:5 arányú keverékével.
  • Kártevők is megjelenhetnek.  A nagyobb kártevőket szedjük le, a kisebbeket mosogatószeres víz keverékével vagy csalánlével-permettel mosd le a növényről.  Nagyon fontos, hogy rendszeresen megvizsgáljuk paradicsomjainkat, mert így még időben meg tudjuk menteni a rovarok okozta nagyobb kártól.
  • Ne felejtsük, hogy a paradicsom fényigényes növény, ha szükséges ritkítsuk, kacsoljuk (a paradicsom levélnyelének, és szárának találkozásánál előtörő hajtást, amiből új szár képződik, csípjük le). Ha ezt meghagyjuk, annyi száras lesz a növény. A bokor ezáltal sűrű, levegőtlen lesz, a terméseket nem éri elég napsütés, nem járja a levegő, és hamarabb felütheti a fejét valamilyen gombabetegség.
Így lehet 2 méter magas paradicsomunk szalmabála ágyásban
Bámulatos eredmény és termés kis területen.

Fotókon a versenyzők fejlődő paradicsomjai

A verseny utolsó előtti állomásához értünk. Július elején az olvasók szavazatai döntik majd el, hogy a versenyben lévő játékosok közül kié lesz a 20 ezer forint értékű OBI utalvány.

Szakértőnk, Grósz Tamás – Nagykörű

Szlámer Erzsébet – Sárvár

Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény

Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest

Lukács Zsófi – Kesztölc

Szarvas Zsolt – Kecskemét

Domokos Réka – Szeged

Sajnos eléggé le vagyok maradva, ráadásul 2 napig nem tudtam figyelni rá és a levelein megjelentek a barna pöttyök, de próbálom menteni a menthetőt. Ami vigasztal, hogy a koktélparadicsomok szépen fejlődnek.

Szabó Ágnes – Gárdony

Szentes Kitti – Perkáta

Mikula Zita – Hollókő

Mészáros Anna – Tihany

Az egyik szabadföldim kettétört. Szerencsére ami a földben maradt túlélte. Már korábban is jócskán törtem le egész leveles szárakat. És most újra megkopasztottam, hogy ne húzza úgy le a sok levél a szárakat. Szerintem így a virágok is több fényt kapnak. Remélem, hogy jó sok pari lesz rajta, mert nagyon sok helyet foglal. “Csak” két tő…

Ági megörvendeztetett néhány más kerti jósággal is. Ilyen szép a borsó e kertjében.

A legkisebb paradicsomimádónk, a 8 éves Hella

A Sokszínű Vidék szerkesztőségéből is ringbe szálltak

Versenyen kívül méretjük meg magunkat, apró nehézségek mellett is lelkesek maradtunk. Kun Orsolya paradicsomjai is szépen fejlődnek, a fotóról most lekésett, de mint mindannyian, ő is várja az eredményt, a pirosló, egészséges gyümölcsöt. A végeredményről július elején, a verseny zárásakor  hozzuk a fotókat.

Dubóczky Krisztina

Egészen elégedett lehetek, hiszen csak a másodszori vetés indult be, és 2 hét késéssel most itt tartunk.

Fekécs Edit

Már látom, hogy kis távolságot hagytam a paradicsomok között. Valószínű, hogy, hogy minden másodiktól meg kell válni, hogy levegős és napsütötte környezetben fejlődhessen a többi.

Július 7-én zárul a verseny, kíváncsian várjuk, hogy ki nyeri a Paradicsomok királya, királynője címet.

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik