Kertünk-Portánk

Elindult a “Paradicsomszüret” versenyünk, nagy izgalmak elé nézünk

Megtörtént a magvetés, ismerjétek meg a versenyzőket.

Március 14-én elindítottuk „Paradicsomszüret” elnevezésű játékunkat. Ezúton köszönjük a sok olvasói érdeklődést és jelentkezést.

Nem volt könnyű a döntés, hiszen egyrészt szerettük volna, ha az ország minden területéről lennének paradicsomnevelők, másrészt szempont volt az is, hogy a kezdők és haladók egyaránt részt vehessenek a versengésben, hiszen célunk, hogy ez ne csak játék, hanem egy tanulási folyamat is legyen. Ezen paraméterek miatt  végül 12 nevezőt indítottunk a versenyben.

A kezdeti lelkesedést tekintve elmondhatjuk, hogy szerkesztőségünk  egészen fantasztikus paradicsomimádó teamet állított össze. A versenyzőknek a kertészetben jártas Grósz Tamás ad segítő tanácsokat, praktikákat, akinek kertjéről és annak különlegességéről már írtunk oldalunkon.

A verseny július elejéig tart, a fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk  olvasóinkat.

Megtörtént a magvetés, ismerjétek meg a versenyzőket

Mindenki ugyanazt a magot vetette ( kecskeméti-3 F1), játékosonként 10-10 db-ot. Az első lépés, a magvetés a szakmai egyeztetést követően megtörtént, így ezúton szeretnénk be- és megmutatni a „ Paradicsomszüret” versenyzőit és a magvetés eredményeit. Lehet kezdeni szurkolni és júliusban szavazni. Addig rendszeresen jövünk a helyzetjelentéssel. Tartsatok velünk!

Grósz Tamás – Nagykörű – szakmai segítőnk a verseny folyamán

Ehető, iható, gyógyító, fűszerező, valamint különleges zöldség növényekkel foglalkozom! Jelenleg e csapat “szakértője” vagyok, aki segíti a „Paradicsomszüret” című játékban résztvevők munkáját! Igyekszem minden tudást, praktikát átadni a sikeres termesztéshez! Megtiszteltetés, hogy e közösség tagja lehetek!

Szlámer Erzsébet – Sárvár

A gyönyörű Vas megyei településen élek,  a helyi gyógyfürdőben dolgozom. Szeretem a kihívásokat, azért is jelentkeztem erre a játékra. Kezdő vagyok a paradicsom termesztésében, de remélem sokat tanulok az elkövetkező hetekben, annak pedig különösen örülök, hogy új emberekkel ismerkedhetek meg. Egy biztos, izgalmas verseny lesz.

Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény

Pár évig kistermelőként tevékenykedtem Jászberényben, főleg laskagomba és fűszernövények termesztésével és feldolgozásával foglalkoztam a hobbi-szakács tevékenységemből fakadóan. Szeretek kísérletezni ezen a területen, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Bevallom ez a verseny is egy olyan új kísérletem része lesz, melyet már a gyorsabban termő laskagombáimon tesztelek, ami nem is a paradicsomok szépségéről, hanem inkább az ízéről szól majd számomra. Remélem, legalább egy különdíjat érdemel majd, ha megkóstoljátok!

Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest

Én Robi vagyok Budapesten dolgozom egy irodában egy multinál. Jómagam a versenyre egy egész közösségi kert támogatásával indultam. Parcellaművelő hobbikertészek vagyunk és 8 négyzetméteren gazdálkodunk családonként,de vannak közös területek is. A kertben egy 11 éves kislány nevezett el engem paradicsomkirálynak, mert mindenkit megdöbbentett amikor 32 tő paradicsomot neveltem sikeresen 8 négyzetméteren, és ez 32 különböző fajta volt. Hozzávetőlegesen  10 éve kísérletezem különleges parikkal, tehát beismerem, tapasztalt játékos vagyok, de ennek ellenére van hová fejlődnöm.

Körúti Óvoda – Mátyás Anita – Salgótarján

Salgótarján egyik lakótelepén, a Fáy András körúton található az ovink. Az ide járó gyermekek két fő profilunk alapján nevelkednek. Egyrészt fontosnak tartjuk környezettudatos szemléletük kialakítását, másrészt pedig az egészséges életmód, az egészséges életvitel szerint való nevelésüket. Nemcsak Zöld Óvoda, de Örökös Zöld Óvoda címmel is büszkélkedhetünk, valamint Nógrád megyét képviseljük, mint Zöld Óvoda bázisintézmény.
Ezért is örültünk a lehetőségnek, hogy bekapcsolódhatunk a paradicsomültetésbe és nevelgetésbe , hiszen minden évben, kiskertünkben is ültetünk és gondozunk növényeket.

Lukács Zsófi – Kesztölc

Tanítóként dolgozom, de van egy kis konyhakertem, amiben férjemmel és fiammal dolgozgatunk. Szeretem a különleges dolgokat, így mindig próbálkozunk újabbnál újabb ötletekkel. Örülök,i hogy itt lehetek. Mindenkinek hajrá!

Szarvas Zsolt – Kecskemét

Szakmámat tekintve kertészmérnökként tevékenykedem már pár éve. Egy számomra kevésbé ismert termesztési technológiával szeretnék most kísérletezni ezen a ‘versenyen, remélhetőleg eredményesen.

Domokos Réka – Szeged

16 éves vagyok, erdésznek tanulok. Tavaly ősszel kezdett el érdekelni a kertészkedés -főként a paradicsomok- és nem tudtam várni tavaszig, így már télen elvetettem pár paradicsomot, amik azóta is szépen növekednek. Szeretem a kihívásokat és szeretném, ha fejlődnék,  ezért is jelentkeztem erre a versenyre. Mindenkinek sok sikert és bő termést kívánok.

Szabó Ágnes – Gárdony

18 éve a konyhaasztalra termesztek napfény ízű paradicsomot a Velencei tó közelében. Magaságyásban dédelgettem tavaly is őket, kihasználva a reggeli páraöntözés csodáját. A növekedés serkentésére és az íz fokozására természetes dolgokat használok. A fő ellenség mostanság a poloska, de kitaláltam a megoldást, hogy megmentsem a gyönyörű vörös bogyókat. Erről majd később. Odáig vagyok ezért a csodanövényért, hisz nemcsak egészséges, de minden tő és fajta külön egyéniség.

Szentes Kitti – Perkáta

Imádom a paradicsomot, frissen, roppanósan, aszalva, fűszeresen, levesnek. Nagyon megörültem amikor találkoztam ezzel a „játékkal”, lelkes Sokszínű Vidék rajongó vagyok, és ez külön öröm számomra, hogy részt vehetek a Paradicsomszüret versenyben. Eddig csak nagymamámnak segítettem a konyhakertünkben, most valószínű, hogy majd Ő segít nekem, ha elakadok.

Mikula Zita – Hollókő

Hobbikertészként ötödik éve termesztek zöldségeket, saját és a családom részére. Többféle zöldség termesztését kipróbáltam, első évben ültettem padlizsánt, hagymát, burgonyát, kelbimbót, többféle paradicsomot és paprikát. Az évek során ez a lista leszűkült, hiszen nem minden zöldségnek felel meg a kertünk fekvése, a fényviszonyok, a napos órák száma vagy nem volt elegendő a ráfordított idő. Locsoláshoz esővizet gyűjtök, lehetőség szerin a megtermelt zöldségeim vegyszermentesen nevelkednek.

Mészáros Anna – Tihany

Kisgyermekes édesanya vagyok, és egy éppen szerveződő közösségi kert támogatásával neveztem a versenyre. Öt tihanyi család közösség építő szándékából született meg a Cseppnyi Termelői Kert. Mindannyiunk számára fontos, hogy mindennapi ételeinket helyi, idény és ellenőrzött forrásból származó alapanyagokból készítsük. Szeretnénk átélni és gyermekeinkkel is megosztani azt az élményt, amikor a kis magokból növény, majd termés fejlődik. Teljesen kezdő és lelkes csapat vagyunk és reméljük, hogy sokat tanulhatunk a paradicsomtermesztésről a verseny során.

A Sokszínű Vidék szerkesztőségéből is ringbe szálltak

Természetesen versenyen kívül méretjük meg magunkat. Leginkább  a kezdő, de lelkes kategóriát erősítjük.

Dubóczky Krisztina

Úgy tűnik, hogy az újdonságok ideje ez, új cica, új hobbi. Meglátjuk, hogy a kettő együtt mit eredményez. Igyekszem!

Fekécs Edit

A motíváció adott volt. A párom évek óta nagy paprikás-uborkás paradicsomos, így isteni paradicsomlevek is készültek. Elspajzoltunk néhány üveggel, így most magvetéskor adott egy kis lendületet. Ha sikerül, akkor életem első palántáit nevelhetem.

Kun Orsolya

Kezdőként igyekeznem kell, de már az indulásnál nagy segítséget jelentettek gyermekeim. Remélem, hogy a kezdeti lendület nem száll el, így közös sikerünk lehet életünk első saját paradicsoma.

Dobó Csaba

Így van ez, ha a család összefog. Nem csupán a nagylányom, de a családi kedvenc is részese volt a magvetési ceremóniának. Izgalommal várjuk az eredményt.

Nincs még késő, legyen neked is saját paradicsomod az idén

Kövesd szakértőnk, Grósz Tamás tanácsát.

1. A paradicsom magjait elültethetjük  kis méretű cserepekbe,  wc-papír gurugákba, de a nedves tőzeg ugyanígy megfelel a célra. A 10 db magra a legideálisabb lehet egy kiürült tejfeles edény, aminek a mérete a legnagyobb 850gr.-os.

2. Ha kis méretű poharakat választunk, akkor csak 1-2 magot tegyünk bel , és ne felejtsük  el, hogy azokat  alulról kiszúrni felmelegített közepes mérető vasszöggel. Csak melegítve lehet, mert elreped!

3. A magokat tegyük egy kis pohár vízbe, egy éjszakán át áztassuk meleg helyen, ezáltal a csírázási idő lecsökken.

4. A kiválasztott  ültetőedénybe tegyünk palántaföldet /tözeges/ kb bő félig, majd ebbe tegyük a magokat úgy, hogy a nagy méretű edénybe körbe- körbe, míg a kis tejfelesbe egy-két  szem magot!

5.Tegyünk rá annyi földet, hogy épp takarja a magot ( 5-7mm).  NHa többet teszünk, akkor  befullad a mag.

6. Kevés vízzel / ha lehet esővízzel / óvatosan öntözzük meg. Jó megoldás, ha kanna helyett spriccentős flakonnal  pótoljuk a vizet, ez biztonságosabb megoldás az első 2-3 hétben.

7. Tegyük meleg helyre, pl gáz parapet tetejére  vagy radiátor tetejére, jó a kazán mellet is, az a fontos, hogy  20 fokra vagy valamennyivel többre melegedjen a föld.

8. Minden nap, de legalább 2 naponta öntözni kell, mert a meleg miatt hamar kiszárad a föld. Kevés víz annyi, hogy a teteje ne legyen száraz!

9. Ha megjelennek a kis növénykezdemények, akkor a melegről át lehet tenni hűvösebb de világos helyre, például ablakpárkány  vagy szobaablak,  a lényeg a fény, azaz a napfény!  Napfény nélkül nem fog jól fejlődni a paradicsomunk.

Jó munkát, pirosló paradicsomot kívánunk!

Címlapfotó: pixabay.com

Tisztázzuk, akkor most zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
A lecsó gyümölcslevesnek is tekinthető, ha szigorúan vesszük a rendszertani besorolást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik