Otthon készült

Mennyei páros: a sajttal töltött paradicsom és a vasi dödölle

Különleges vendégváró fogásnak is ajánljuk.
Korábban a témában:

Ha dödölle, akkor Vas megyében általában szaftos vörös-boros vadpörkölt mellé kínálják, pedig egy vegetáriánus vacsorához is kiváló köret lehet ez a hagyományos dunántúli parasztétel.

A vasi dödöllének talán egy kihívója akad, a zalai változat

Gyakorlott kóstolóként elmondhatjuk, csak annyi a különbség a két tájegység krumplis eledele között,  hogy Zalában nagyobbra szaggatják, és inkább tepsiben sütik meg, míg Vasban serpenyőben készül. Viszont mindenütt jó hagymásan tálalják.

A dödöllében egyébként az a legfantasztikusabb, hogy semmi ördöngösség nincs benne. Bárki könnyedén elkészítheti, hozzá a töltött paradicsom pedig még egészséges is, kevésbé telít el, és reformételnek is számíthat. Különleges, egyszerű, és vigyázhatsz vele a vonalaidra.

Fotó: Pais-H Szilvia

A vasi dödölle receptje

  • 50 dkg (6-8 db közepes) burgonya
  • 25 dkg liszt / rizsliszttel is kiváló
  • olaj
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • fokhagymás tejföl a tálaláshoz

A burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Mikor puha, leöntjük szinte minden levét, aztán megtörjük. Közben serpenyőben hagymát pirítunk, üvegesre. A tört krumplit gázon tartjuk, legkisebb hőfokon, mert nem szabad kihűlnie. Kicsit megsózzuk, aztán belekeverjük a lisztet, közben fakanállal dagasztjuk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy a tészta már ne legyen ragadós. Felénk még a sült hagymából is egy részt belekevernek a masszába.

Ha a zalai változatot szeretnénk: akkor kis olajat öntsünk a tepsi aljára, amibe kanállal beleszaggatjuk a tésztát, majd rátesszük a sült hagymát – aztán mehet 15-20 perce be a sütőbe.

Ha a vasit kívánjuk meg vagy köretként szeretnénk: akkor a serpenyőben üvegesre sütött hagymára szaggassuk (kisebb kanállal) a tésztát. Kevergetve, pirítsuk át.

2. Szaftos, sajtos töltött paradicsom

  • 8 db közepes paradicsom
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg krém sajt (kihagyható)
  • 1 db tojás
  • bors
  • bazsalikom
  • 1 db zöldhagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 6-8 darab olajbogyó

A paradicsom tetejét levágjuk, belsejét kiskanállal óvatosan kikaparjuk. Külön tálban szétnyomjuk a paradicsomvelőt (ha sok a leve, akkor a sűrűjét használjuk). Összekeverjük a villával a paradicsommasszát, az apróra vágott olajbogyót, összenyomott fokhagymát. A zöldhagymából is aprítsunk bele, tegyünk hozzá bazsalikomlevelet, füstölt sajtot, krémsajtot, egy nyers tojást, majd az üreget megtöltjük ezzel a töltelékkel. Tegyük egy kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe a megtöltött paradicsomokat, és mindegyik tetejére egy nagyobb csipet reszelt sajtot is dobjunk. Előmelegített sütőben 15-20 percig, a sajt alapos megolvadásáig sütjük.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.