Otthon készült

Nincsen párja a zalai dödöllének

Érthetetlen, miért nem kapta fel még a csúcsgasztronómia, vagy a mainstream konyhaművészet a dödöllét – az olasz gnoccit szinte mindenki ismeri, míg a dödöllét kevesen, pedig az összetevői csaknem azonosak, és a magyar sokkal ízletesebb. Ha Zalában járnak, kóstolják meg a dödöllét, meglátják, ez nem elfogultság!

Ha kedvet kaptak az elkészítéséhez, íme a recept:

Hozzávalók

7 közepes burgonya, 30 dkg liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 ek. napraforgó olaj (vagy zsír), só, 3 ek. tejföl

Elkészítése

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára, és tegyük fel főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Tegyünk hozzá egy csipet sót. A hagymát aprítsuk fel, olajban pirítsuk aranybarnára, ha kész, vegyük le a tűzről.

Amikor a krumpli megfőtt, törjük össze, ne öntsük le róla a vizet, ne vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet, dolgozzuk össze a krumplival, használjunk fakanalat. Egy sűrű kemény masszát kell, hogy kapjunk – most már levehetjük a tűzről.

Egy serpenyőbe tegyünk egy keveset a hagymás zsiradékból, majd olajos kanállal szaggassunk fél tojásnyi galuskákat, ezeket pirítsuk meg a hagymás olajban.

Ha kész, sózzuk meg, az aranybarnára pirított hagymával és tejföllel tálaljuk. Főételként de köretnek is kiváló étel, jól illik a vadhúsokhoz, pörköltekhez.

Jó étvágyat!

Kiemelt kép: Kövérné Kalmár Mónika/ MaiMoni Blog

Olvasói sztorik