Mozaik

Szokatlan vendégek látogatnak rendszeresen egy ásotthalmi tanyát

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem legfrissebb adatai szerint mára az ország 86 százalékán megtalálható az aranysakál, a faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában. Hogy ennek mi az oka, arról itt írtunk bővebben.

Ez a trend tetten érhető a hétköznapokban is. A Délmagyar.hu egyik olvasójának tanyáján például mostanra rendszeresen látogatják az itatót a nádi farkasnak is nevezett állatok.

Balog Attila a lapnak elmondta, 11 éve lakik az erdő közepén, de ezelőtt körülbelül háromszor láttam a kocsiból aranysakált.

Vannak, hallom őket, de a látvány eddig elmaradt. Most a meleg kicsalta őket. Minden nap többször is jöttek, amikor 35-40 fok volt. Egy családról lehet szó, mivel a hímek megjelölik a területüket, ebből lehet látni. Volt, hogy a kölykök jöttek maguktól is

– mesélte a felvételek készítője. Mivel rendkívül félénk állatok, biztos nagyon szomjasak voltak.

A legújabb videón a hím ivás után hosszan fekszik az itatóban, de amikor a kutyák szagot kaptak és elindultak a kerítés felé, hirtelen felpattant és elszaladt. Az aranysakálok elszaporodásával kapcsolatban Balogh Attila azt mondta, annyi van belőle, amennyit a természet el tud tartani.

Vadász családból származom, tudom, hogy volt, amikor nem volt sakál. Az biztos, hogy most nagy egyedszámú a populáció. A kamerának köszönhetően minden évben látom a szaporulatot, az őzek, dámszarvasok hozzák a kicsinyeiket, de idén egy darabot se láttam. A sakálok jelenléte ilyen magas számban nem tesz jót a vadállománynak

– tette hozzá tanyán élő férfi.

Nem ez az első eset, hogy videón örökítették meg az aranysakálokat itthon, korábban például Tapolca közelében egy egész falka sétált bele a vadkamerába. A Pilisi Parkerdő korábban egyébként részletesen is kifejtette a véleményét arról, hogy jó-e az, hogy ennyi aranysakál van már itthon.

Kapcsolódó
Először láttak ilyen állatot Csernobilban
Egyelőre több a kérdés, mint a válasz vele kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik