Mozaik

Látványtervek: ilyen lesz a nemzet történelmi főtere

„Méltó módon újul meg a Szent György tér a következő években: zöldebb, rendezettebb és díszesebb lesz a nemzet történelmi főtere” – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

A posztban úgy fogalmaznak, a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető Budavári Palotanegyed szíve, a Szent György tér, ma is látványos világörökségi helyszín.

A Szent György tér többfunkciójú városi térként születik újjá. A munkálatokat várhatóan 2025 első felében kezdik meg, és bár több jelentős fejlesztés ütemezését kell majd összehangolniuk, a tervek szerint pár éven belül egy újjászületett teret adhatnak vissza a látogatóknak. A tér kialakításában követi majd a történelmi hagyományokat, de megfelel a mai elvárásoknak is. Igazi ékessége lesz a Budavári Palotanegyednek, új zöldfelületeivel közparkként lehetőséget nyújt majd a kikapcsolódásra.

A tér központi eleme a Szabadság oszlopa lesz, amely Marco Casagrande tervei alapján készül. Az új oszlop körüli térrész díszburkolatot kap. Időtálló, díszes és természetes kőanyagokat alkalmazunk, melyekhez újra hasznosítjuk a jelenleg járófelületként szolgáló nagy kockaköveket is. A fő közlekedési útvonal továbbra is a Szent György utcán lesz, de a jövőben tágasabb térrészeken lehet átsétálni, és biztosított lesz az akadálymentes közlekedés is. A várfal mentén egy széles sétautat alakítanak ki a Tóth Árpád sétány folytatásaként. A polgárváros északi csatlakozásánál nagyobb fogadóteret hoznak létre, középpontjában a nemzeti lobogóval.

A látványtervek már el is készültek, ezeket alábbi galériánkban tudod megtekinteni:

Galéria
Facebook / Nemzeti Hauszmann Program
Kapcsolódó
Invazív gekkók élnek a budapesti utcákon
Jól érzik magukat a fővárosban a Balkánon őshonos hüllők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik