Mozaik

Fergeteges ökobulival vár idén a Krisna-völgyi búcsú

Facebook/Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm
Facebook/Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm
Ma kezdődik a hagyományos rendezvény.

Népi mesterségek, finom fogások, fergeteges ökobuli – ez vár ránk idén a Krisna-völgyi Búcsúban – írják a szervezők a július 26. és 28. közötti Somogyvámos határában rendezett eseményről a Facebook-oldalukon.

A Krisna-völgy vendégei bepillantást nyerhetnek a kovácsolás, a nemezelés, a kenderpapír-merítés, a vályogépítészet titkaiba, megismerhetik a Magyarországon egyedülálló Syama Handmade Textilműhely működését, ahol hagyományos eljárással ruhaneműket, textíliákat készítenek és díszítenek

írták a szervezők.

A völgyben törekednek az önfenntartásra, ennek elengedhetetlen része a régi magyar falusi gazdálkodási szokások, népi mesterségek megőrzése, amelyek “nagyszüleink idejében még hétköznapinak számítottak”, ma már legfeljebb skanzenben találkozni velük.

A völgy lakói a magyar táj adta népművészeti és mezőgazdasági tevékenységek mellett az ősi indiai-védikus kultúra eszméit követik, főként erkölcsi és etikai irányelvek terén.

A búcsú családi élményprogramot kínál: a művészetekre és a helyszín kulturális értékeire építő egész napos színpadi műsorban megelevenednek az indiai táncstílusok, hangszerek, táncdrámák és koncertet ad Kövi Szabolcs fuvolaművész.

A völgy vendégei számos körséta közül válogathatnak: lesz gyógynövény túra, életmód séta, szerencsehozó vagy karmatisztító zarándoklat, de mellett számos érdekességeket tartogatnak a biokertészeti körvezetések, az ökrösszekér túrák és a mandír, a szentély bejárása is.

Bejárható lesz az Isodyana Botanikus Kert, amely ezer, fás szárú és 700 lágyszárú növényen kívül különleges himalájai, kelet-ázsiai fák és cserjék, ehető magvú fenyők, mérsékelt övi bambuszok otthona.

A hölgyeket Szépség-sziget és hennafestés is várja, a gyermekeknek a helyi ökoiskola épületében készülnek játékos programokkal a szervezők, akik szerint a Tehénvédelmi Központba és a bocisimogatóba is megéri benézni.

A hétvége fénypontjának a védikus esküvő és az ahhoz kapcsolódó tűzceremónia ígérkezik. Ismét több pár időzíti esküvőjét a búcsú idejére, hogy a család mellett a vendégek áldásait is megkapja a rítus során.

A gasztronómia iránt érdeklődők lakto-vegetáriánus és vegán, indiai, magyaros, továbbá mediterrán menükből válogathatnak, de betérhetnek a Limonádézóba is, ahol helyi gyógynövényekkel ízesített limonádékat kóstolhatnak.

A tervek szerint részt vesz a búcsún a Krisna-hívők népszerű TikTokere, Vallabhi, aki vezetett meditációt tart és a védikus szentírásokra épülő bölcsességeket elevenít meg a hallgatóságnak.

A búcsú programjai pénteken és szombaton este Kirtan Fest-koncerttel zárulnak.

A több mint három évtizede alapított 320 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy Közép-Európa legnagyobb ökofalva és biofarmja, ahol 150, környezetében további 300 hívő él, a látogatóik száma évi 30 ezer. (MTI)

Kapcsolódó
30 éves az ország legnagyobb ökofalva
A Krisna-völgyben az ősi indiai védikus bölcsesség a magyar tájba zárva jelenik meg nagyszüleink hagyományaival összeforrva.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik