Virágzó vidékünk

30 éves az ország legnagyobb ökofalva

A Krisna-völgyben az ősi indiai védikus bölcsesség a magyar tájba zárva jelenik meg nagyszüleink hagyományaival összeforrva.

Harmincéves az idén a somogyvámosi  Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm, ahol 1993-ban vásároltak meg a somogyi településen egy földterületet, mely mára az egyik legkedveltebb turisztikai célponttá vált, írta a Sonline.

1994-ben kezdődtek meg az építkezések, az ország különböző részeiről ideérkező hívők a völgy egyetlen épületébe, egy üres birkaistállóba költöztek be.  1996-ban készült el a templomuk, a három évtized alatt pedig az iskola, a tehenészet, a templom előtt található Gauranga tér a háromszáz hektárnyi területen.

A 90-es évek végén felépült egy férfi és egy női szerzetesi épület is, ami az itt szolgáló misszionáriusoknak adott menedéket.

Az első iskolának egy kicsiny présház adott otthont, ahol négy tanár mindössze két gyermeket tanított. 2016-ban létrejött a második iskolaépület is, ahol mára már az állam által akkreditált keretek között folyik az oda járó ötven tanuló oktatása

– nyilatkozta a portálnak Gőri István, a Krisna-völgy kommunikációs referense.

2007-ben megalakult az Öko-völgy Alapítvány, melynek küldetése, hogy a Krisna-völgyben felhalmozott tudást megosszák a laikusokkal és a szakemberekkel

A Krisna-völgy hosszú utat tett meg az elmúlt 30 esztendőben, mára Közép-Európa legnagyobb ökofalva lett, ahol az ősi indiai védikus bölcsesség a magyar tájba zárva jelenik meg nagyszüleink hagyományaival összeforrva

– emelte ki a kommunikációs referens.

Közösségüknek fontos a társadalmi szerepvállalás is, egész évben élelmiszercsomagokkal segítik a helyi és környékbeli családokat, folyamatosan szerveznek ételosztásokat is.

A Krisna-völgyben sok-sok színes programmal készülnek a jubileumi évre. Tavasszal újraindulnak a kertészeti workshopok, megnyitják a járgányházat a nagyközönség előtt, nyáron pedig várhatóan az ötszázezredik látogatót köszönthetik a Krisna-völgyi búcsúban.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik a Krisna-völgy szépségeiről és életéről

Galéria

Fotók: Facebook/Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik