Mozaik

Kánikula ide vagy oda, hajnalban fagyott a Bükkben

facebook/ME Földrajz-Geoinformatika Intézet
facebook/ME Földrajz-Geoinformatika Intézet
-3,7 °C-ig süllyedt a levegő hőmérséklete a Mohos-töbörben.

Az idei nyár eddigi leghidegebb reggele a Bükk-fennsíkon,-3,7 °C-os T-min. a Mohos-töbörben, írta közösségi oldalán a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet.

Tegnap délután 3 környékén még 30,1 °C-on tetőzött a maximum hőmérséklet, innen pedig fagypont alá zuhant a 2 méteren mért léghőmérséklet az intézetünk által (Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet) monitorozott Mohos-töbörben hétfő reggelre.

A Kárpát-medence térsége a délelőtt folyamán még anticiklonális hatás alatt állt, kánikulába illő országos maximumokkal, és nem volt ez másképp a fennsíkon sem, ahol hőségnapot regisztrált az állomás.

A délután folyamán egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, kevés helyen okozva csapadékot, nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett és jutott nyugalomba térségünkben. Így lassú hőmérsékletcsökkenés indult meg a fennsík térségében is. A naplementét követően a front elhaladtával nyugalomba jutó légtömegek hatásaként a fennsík felett kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása.

A hőmérséklet csökkenés 05:30-kor érte el mélypontját, ahol az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, -3,7 °C-on állt be a napi hőmérsékleti minimum.

A T-görbe a hőmérsékleti inverzió kései kiépüléséről tanúskodik. Az idén nyáron az első 24 órán belüli időszakot regisztrálta a Mohos-töbör mérőállomás, amikor hőség nap (T-max. ≥ 30 °C) és fagyos nap (T-min. < 0 °C) egyszerre lett rögzítve a töbrön belül.


Kapcsolódó
UNESCO Globális Geoparkká vált a Bükk-vidék
Ez lett a harmadik UNESCO Globális Geopark hazánkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik