Virágzó vidékünk

UNESCO Globális Geoparkká vált a Bükk-vidék

BÜKK-VIDÉK GEOPARK
BÜKK-VIDÉK GEOPARK
Ez lett a harmadik UNESCO Globális Geopark hazánkban.

Több éves szakmai munkának az eredményeként az UNESCO Végrehajtó Testületének döntésével a Bükk-vidék Geopark hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, elismerve a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását.

2017-ben négy település – Borsodnádasd, Felsőtárkány Répáshuta és Szomolya – kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában létrejött, 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet és a Bükköt.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.

A geoparkok célja, hogy a helyi közösségekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára.

A geopark cím elnyerése nem arra utal, hogy egy újabb önálló védett területi kategória jött volna létre, és nem korlátokat vagy újabb előírásokat von maga után, hanem a lehetőségeket nyitja meg a helyi szereplőknek. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára, és figyelmet irányít a Bükk-vidék Geoparkra, kiemelve ezen terület gazdag kulturális és természeti örökségét.

Kapcsolódó
Feltört a Bükk csodaforrása
Az esőzések hatására a napokban feltört a Bükk népszerű és látványos karsztforrása, a Vöröskői-alsó-forrás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik