Virágzó vidékünk

Szedd magad akcióban kínálják Szomolya fekete kincsét

facebook/cseresznyefesztivál
facebook/cseresznyefesztivál
Az országos cseresznyeszezon június 7. és 20. közé tehető.

A legkoraibb fajták szedésével elkezdődött a magyar cseresznyeszezon, ami július első hetéig tart. A főszezon június 7. és 20. közé tehető, írta a Mezőhír.

Kapcsolódó
Kivirágzott az ország cseresznyéskertje
A hideg tavaszi időjárása megtréfálta a cseresznyefákat.

Május utolsó hetében 1000 forint körüli átlagárakkal indult a korai fajták értékesítése a nagybani piacokon, a fogyasztók azonban 2000 forintot meghaladó árakkal találkozhatnak a termelői piacokon.

Szedd-magad akcióban akár 500 forintért is haza lehet vinni a cseresznye kilóját, kiskerttulajdonosok 1000 forintért kínálják a leszedett termést az interneten. A rázott, ipari gyümölcsöt 200-300 forintért árusítják a gazdák.

A legtöbben megnyugodhattunk, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás kevés méhaktivitással járt. Országos szinten nagyjából 10 ezer tonnás termésre számítunk

– mondta a portálnak Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Medifruct Kft. ügyvezetője.

A szezon indulását a június 4-5-i, immár 19. alkalommal megrendezett Szomolyai Cseresznyefesztivál is jelzi.

A hungarikum címre pályázó szomolyai nyári csoda igazi mítoszt épített maga köré: így született meg a cseresznyefesztivál ötlete is, ami az elmúlt közel húsz évben igazi ünnep a gyümölcsök szerelmeseinek. Ilyenkor az ország legtávolabbi pontjáról is szívesen zarándokolnak a környékre a turisták, hiszen a szomolyai fekete az egyik legízletesebb cseresznyefajtánk.

Egy év kihagyás után Szomolya önkormányzata ismét meghirdette a nagy népszerűségnek örvendő “Szedd magad a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyét felesben az önkormányzattal!” akcióját.

Június 7-8-9-én – kedd-szerda-csütörtök – 12-16 óra között várunk szeretettel minden dolgos apró és nagy kezet. Ez egy családi programnak is nagyszerű, hiszen minden családtag ki tudja venni a részét ebből a kellemes munkából

– írták a közösségi portálon.

Az önkormányzatnak Szomolya határában 3 helyen levő sok-sok cseresznyefájáról lehet ismét cseresznyét szedni érési sorrendben. Kérik, hogy aki tud, az létrát, vödröt vigyen magával, mert várhatóan sokan lesznek és ennyi eszközzel nem rendelkeznek.

Az országos szedd magad cseresznyeföldek listája IDE KATTINTVA található.

Kapcsolódó
Elindult hódító útjára a cseresznyés hurka
A kuriózummal egyszerűen nem lehet betelni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik