Virágzó vidékünk

Feltört a Bükk csodaforrása

Juhász Judit
Juhász Judit
Az esőzések hatására a napokban feltört a Bükk népszerű és látványos karsztforrása, a Vöröskői-alsó-forrás.

A Bükkben, Felsőtárkány közelében négy karsztforrás fakad: Imó-kői-forrás, Fekete-leni-forrás, Vöröskői-felső-forrás és mind közül a legnépszerűbb, a nemrég ismét működésbe lépő a Vöröskői-alsó-forrás.

A források idén télen is megindultak, bár általában a hó olvadásának, késő téli, kora tavaszi időszakban a legjellemzőbb a működésük. Idén januárban is megindultak a források, akkor a Bükki Nemzeti Park azt írta, hogy az időszakos források működése csapadék utánpótlódás esetén hosszan elhúzódhat, de ha a csapadék megszűnik, vagy a hideg idő miatt hó formájában fog leesni, akkor néhány héten belül fokozatos hozamcsökkenés mellett az időszakos források elapadnak.

Juhász Judit

A januári működés nem szokványos, ahogy az őszi sem, de ha jön egy januári nagy meleg és elolvad a decemberben összegyűlt hó vagy így ősszel sokat esik az eső, akkor ilyenkor is beindulnak.

Most a Felsőtárkányi Bringa Szerviz osztotta meg a működő forrásról készült képeket a Facebookon. A képek készítője, Juhász Judit elmondta, hogy az utóbbi hetekeben, ahogy az egész országban, úgy a Bükkben is nagyon sokat esett az eső és így beindult a forrás. A hétvégén már nagyon látványosan tört fel a földből.

Arra a kérdésünkre, hogy merről lehet a legkönnyebben megközelíteni, Judit elmondta, hogy ők a felsőtárkányi vadasparktól szokták, könnyű sétával a kisvasút nyomvonala mentén kell haladni. A Stimecz háztól a vonat végállomásától pedig a patak folyását követve a tanösvény irányában jutunk el a forrásig.

Végig csodás erdei környezetben túrázhatunk gyalog, de akár kerékpárral is megtehető a táv. Nagyjából 6-7 kilométeres a túra és családoknak sem okoz gondot, jöhetnek bártan a gyerekesek is

– tette hozzá Judit.

Küldtünk kérdéseket a Bükki Nemzeti Parknak, hogy működik-e a többi forrás is és nagyjából mennyi ideig fognak így működni. Amint érkezik válasz, frissítjük a cikkünket.

Kapcsolódó
Elmesélték a bükki gejzírek titkait
Idén még nem indultak be a bükki karsztforrások, ehhez több napos, folyamatos esőzésre lenne szükség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik