Virágzó vidékünk

Újra zöld kártyát kapott az UNESCO-tól a Novohrad-Nógrád Geopark

Facebook/novohrad-nógrád geopark
Facebook/novohrad-nógrád geopark
Ez a világ első határon átnyúló geoparkja.

Megérkezett a Novohrad-Nógrád Geoparkhoz az a következő 4 évre szóló hivatalos tanúsítvány, miszerint az országhatárokat átölelő szlovák-magyar geopark továbbra is viselheti az UNESCO Globális Geopark címet.

A világ első, határokon átnyúló geoparkja 2010-ben érdemelte ki a Globális Geopark Hálózat tagságát, majd később elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet. A 4 éves időtartamra megítélt rang megújítása csak részletes dokumentációk benyújtása, helyszíni ellenőrzés és szakértői vélemények alapos összevetése után lehetséges. A Novohrad-Nógrád Geopark 2014-ben és 2018-ban is a legjobbnak számító zöld kártyát kapta meg.

Az újraértékelés helyszíni szemléjére 2022 nyarán került sor. Ekkor egy szlovén és egy német szakember járta körbe a geoparkot, melyet alapos kiértékelési műhelymunka követett. Az UNESCO tavaly szeptemberben közölte, hogy a Globális Geoparkok Tanácsa a cím meghosszabbítását javasolja a Végrehajtó Tanácsnak, mely később jóvá is hagyta a javaslatot.

Kristof Vandenberghe, az UNESCO Földtudományi és Geoparkok szekciójának vezetője 2023. június 20-án beérkezett hivatalos értesítésében közölte, hogy a geopark zöld kártyát kapott, újabb 4 évig, 2026 végéig viselheti az UNESCO Globális Geopark címet.

Néhány látnivaló a Novohrad-Nógrád Geoparkból

Galéria
Hollókői utcakép

A Novohrad-Nógrád Geopark 1 630 km2 nagyságú területen, 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést foglal magában Magyarország északi részén, Nógrád megyében és Szlovákia déli területein, a füleki járásban.

A világ első határon átnyúló geoparkja a Novohrad-Nógrád Geopark teljes mértékben az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része: a cím azonos értékű a Világörökség és az Ember és Bioszféra Program elnevezésű elismeréssel.

A cikkben látható fotók forrása: Facebook/Novohrad-Nógrád Geopark

Kapcsolódó
Madárpark a Salgói és Somoskői vár árnyékában
Kevés olyan táj van az országban, mint Eresztvény és környéke, ezért sem véletlen, hogy az erdőkkel körülölelt lankánkon évről-évre több a turista.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik