Virágzó vidékünk

Madárpark a Salgói és Somoskői vár árnyékában

Kevés olyan táj van az országban, mint Eresztvény és környéke, ezért sem véletlen, hogy az erdőkkel körülölelt lankánkon évről-évre több a turista.

A világ első határon átnyúló geoparkja a Novohrad-Nógrád Geopark teljes mértékben az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része: a cím azonos értékű a Világörökség és az Ember és Bioszféra Program elnevezésű elismeréssel.

Fotó: Eresztvényi Madárpark

A geopark programjainak, népszerűsítésének centruma a Salgótarján Eresztvény városrészében található Novohrad-Nógrád Látogatóközpont.

Kevés olyan táj van az országban, mint Eresztvény és környéke, ezért nem véletlen, hogy a természet lágy ölén, az erdőkkel körülölelt lankánkon évről-évre több a turista. Ma Salgótarján és környéke turizmusának zászlóshajója a festői környezetben megbújó terület, ahol három éve, az erdő közepén kialakított épületben kezdte meg munkáját a turisták minden kérésére figyelő, változatos programokat kínáló, és a helyi fejlesztésekben tevékenyen résztvevő látogatóközpont.

Az objektum közvetlen közelében – mintegy a Salgói és Somoskői vár között félúton, a történelmi erődök “árnyékában” – a napokban adták át az uniós támogatással teljesen megújult madárparkot.

A fejlesztés a korábban kedvelt kirándulóközpont újjáélesztését célozta, olyan öko- és aktív turisztikai kínálat létrehozásával, amelynek középpontjában a természeti értékek élményorientált bemutatása, a zöldturizmus fejlesztése áll.

Tudtad? Magyarországon található a világ első határon átnyúló geoparkja
Nem mellesleg az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része.

A fejlesztés célja egy elsősorban az öko- és aktív turizmushoz kötődő, a helyi sajátosságokat felhasználó turisztikai célú beruházás volt. Az információk közvetítése, a szemléletformálás mellett élményközpontúság is jellemzi, a játszva tanulás elvét valósítja meg, ezzel elősegíti Salgótarján és térségének turisztikai versenypozíciójának javítását.

Alapvetően egy élményorientált, edutainment elveire építő informatív park kialakítása történt meg az erdősült terület közepén, ezáltal a madárpark egy ismeretterjesztő jellegű, interaktív tanösvényi elemekkel kiegészített erdei park lett.

Fotó: Eresztvényi Madárpark

A beruházás keretében egyebek mellett kicserélték a régi madárodúkat és a park növényzetét is megújították. Utóbbit egyrészt esztétikai problémák orvoslásaként, másrészt olyan növényeket telepítettek, melyek az itt fészkelő madarak számára akár fészekrakásnak és búvóhelynek, akár táplálékforrásnak is megfelelnek.

A projekt keretében egy gumikerekű kisvonatot is beszereztek, mely már 2019-ben megkezdte működését.

Kiemelt kép: Drexler Szilárd

Kisvonatról csodálhatják a turisták a Salgótarjánt körülvevő páratlan természeti környezetet
Bíznak abban, hogy a helyiek és a turisták is megkedvelik az újszerű szolgáltatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik