Mozaik

Drótokba gabalyodott szarvastetemeket találtak Baranyában

Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager
Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager
A vad élőhelye az erdő és a mező, onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet őket.

Négy nagy értékű, nemcsak pénzben, hanem genetikai értelemben is értékes, drótokba gabalyodott gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén a közelmúltban, írta az Agrojager News.

A kerítésekkel összefüggő probléma nemcsak Baranya vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul.

Miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely szakmai szempontból indokolatlan

– mondta a portálnak Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke.

Jól érzékelhető, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

A vadásztársaság felhívja a mezőgazdasági vállalkozók figyelmét, hogy az általuk üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék, s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék.

Ekkora hőségben jó eséllyel alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak.

És mint tudjuk, a vad élőhelye az erdő és a mező, onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet őket.

Kapcsolódó
Focikapuba akadt szarvast mentettek a tűzoltók
A nyergesújfalui tűzoltók segítettek a bajba jutott állaton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik