Gólya okozott áramszünetet Sándorfalván

Elment az áram szinte az egész településen, miután egy gólyát áramütés ért és ráégett a nagyfeszültségű vezetékre.

Sándorfalva nagy része áram nélkül maradt egy időre vasárnap délután, amikor Szatymaz közigazgatási területén egy nagyfeszültségű vezetékre szállt rá egy gólya, ahol áramütést kapott és odaégett a vezetékre – írta meg a Délmagyarország.

A lap szerint Magyarországon évente nagyjából százezer madárral végez áramütés hasonló módon. A fehér gólya ráadásul védett faj, és előszeretettel fészkelnek vagy pihennek villanypóznákon. Egyetlen rossz mozdulat elég a balesethez, mert amennyiben a szárnyukat kitárva hozzáérnek a vezetékhez, miközben a lábuk még mindig a pózna fém részén van, rövidre zárják az áramkört és máris végigfut az áram a testükön.

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei titkára lapunknak elmondta, a fehér gólyákra az áramütés jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt hazánkban. Az alapprobléma, hogy az oszlopok kereszttartó része, mely a vezetékeket tartja, fémből készül. Ezek a tartók állnak, így a madarak kényelmesen rájuk tudnak szállni. Amikor azonban ebben a helyzetben hozzáérnek a vezetékhez, zárják az áramkört.

Külföldön éppen ezért ezek a szerkezetek már lógnak, így nem tudnak rajtuk álldogálni a madarak

– magyarázta.

Nálunk a szigetelésben látták egyébként a megoldást, így egyre több vezeték fém kereszttartójára kerül műanyag borítás. Emellett pedig a légvezetékek földkábelre való kiváltása is megoldás, bár ez rendkívül költséges. Tokody Béla azonban kiemelte: a Fehér tónál éppen most rakott le az áramszolgáltató 1,5 kilométer hosszú vezetéket a föld alá, így védve a halastavak medencéi között repülő madarakat.

Kapcsolódó
Több mint ezer gólyafióka cseperedik Békésben
Az elmúlt 35 esztendő legnépesebb fiókatáborát nevelték fel idén a fehér gólyák.