Virágzó vidékünk

Bravúros gólyamentés Szegeden

Kuklis István/Szeged.hu
Kuklis István/Szeged.hu
Egy magasfeszültségű oszlopra rakott fészket és az abban lévő tojásokat helyezték át egy közeli veszélytelen oszlopra, melyet a gólyapár elfogadott, és folytatta a költést.

A gólyaköltöztetési akciója a környezetgazdálkodás Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központjában történt, ahol a fiatal gólyapár egy magasfeszültségű villanyoszlopon rakott fészket, írta a Szeged.hu.

Az MVM munkatársai az önkormányzat támogatásával az oszloptól nagyjából két méterre telepítettek egy új fészekrakó helyet, a szolgáltató cég dolgozói arra tették át a fészket. A fészekben lévő négy tojás biztonságát Puskás József, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa felügyelte.

Az elmúlt években azt észleltük, hogy egyre több gólya költözik a hulladéklerakó telep környékére. Idén fészekrakási próbálkozásokat is láttunk és több ilyen próbálkozás volt más magas, kiemelkedő objektumunkon is. Ahogy teltek-múltak a napok, a gólyapár összehordta a fészekre valót és a tojó tojást rakott. Ezért értesítettük a Kiskunsági Nemzeti Parkot, akik a kormányhivatalhoz fordultak és most egy hatósági eljárás keretében elvégezték a költöztetést

– osztotta meg az eset részleteit Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kuklis István/Szeged.hu

Az elköltöztetendő gólyapár egy középfeszültségű villanyoszlopon rakott fészket, ezért az oszlopot feszültségmentesíteni kellett, ezt az MVM munkatársai megtették. A gólyafészket ezután helyezték át egy korábban kialakított áramtól független oszlopra.

Ha a gólyapár nem fogadta volna el az új fészek helyet, akkor inkubátorba kellett volna vinni a tojásokat, ahol mesterségesen keltették volna ki azokat, de erre szerencsére nem volt szükség.

Az egyik gólyaszülő már az áramtalanítást a fészeknek kijelölt új oszlopról figyelte. Puskás József, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa biztonságba helyezte a négy gólyatojást, betakarta őket, hogy ki ne hűljenek. Mindkét gólyaszülő a fészek közelében körözött a munkálatok alatt.

Kuklis István/Szeged.hu

A fészket sikerült teljes egészében átemelni a kijelölt oszlopra. 

A tojó ezután sikeresen és hamar leszállt az áthelyezett fészekbe, leellenőrizte, hogy megvannak-e tojásai, majd leült, hogy nyugalomban költse tovább azokat.

Kapcsolódó
50 éve áll a nógrádi falu egyetlen gólyafészke
A helyiek szerint már régebben, 1957-ben is volt gólyafészek ezen a helyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik