Mozaik

Napokig nem találták a fészkéből eltűnt gólyát, pedig végig ott volt tőlük 200 méterre

Nem várt izgalmakat élt át Csehország legismertebb gólyapárja a napokban, számolt be róla a helyi sajtó.

Lumir és Miluska elsőként ért vissza teleléséből a Cheb városában található fészkébe, és már tojásokat költenek.

Április elején viszont Lumir, a hím gólya szokatlan módon eltűnt, és miután három teljes napig nem került elő, már nagyon aggódtak érte a madárbarátok és a keresésére indultak.

Mivel sehol nem találták, az állatmentők segítségét kérték, ahonnan azt a tippet kapták, hogy nézzenek be a kéményekbe. A tanács hasznos volt, ugyanis 200 méterre a madarak fészkétől egy egészségügyi intézmény kéményében ott volt a gólya.

Novinky

A tűzoltók húzták ki onnan nagy óvatossággal, majd megvizsgálták, nincs-e rajta sérülés. Mivel csak piszkos lett a hamutól, hamar szabadon engedték. Erre szükség is volt, az étlen-szomjan rá váró párja ugyanis hamarosan elhagyta volna a fészket, ami egy másik pár nagy valószínűséggel azonnal elfoglalt volna.

Novinky

A szakértők azt feltételezik, hogy Lumir azt követően zuhant a kéménybe, hogy összeverekedett egy betolakodó párral.

Miután elengedték, párja nem ismerte fel azonnal, de kis idő után elfogadta őt, és visszatért minden a régi kerékvágásba.

Nemrég számoltunk be egy hasonlóan megható történetről, akkor 13. alkalommal repült vissza a török halász hajójára a hűséges gólya. Az viszont már egyáltalán nem mosolyfakasztó, hogy ultrahangos riasztóval űzték el a gólyákat egy geleji háznál

Kapcsolódó
50 éve áll a nógrádi falu egyetlen gólyafészke
A helyiek szerint már régebben, 1957-ben is volt gólyafészek ezen a helyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik