Virágzó vidékünk

50 éve áll a nógrádi falu egyetlen gólyafészke

pixabay/illusztráció
pixabay/illusztráció
A helyiek szerint már régebben, 1957-ben is volt gólyafészek ezen a helyen.

Március közepétől folyamatosan érkeznek a fehér gólyák hosszú afrikai telelésükből, és elfoglalják fészkeiket az ország sok-sok településén. Az 50 éve alakult Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a jubileumhoz kapcsolódva – stílszerűen – olyan gólyafészekről közölt rövid történetet, melynek 50 éve ismerik a sorsát.

Ez a gólyafészek pedig a Nógrád vármegyei Mihálygergén található, ami az adatok szerint 1973-ban épült, s 1974 óta költenek benne fehér gólyák.

Állítólag, amióta bevezették az áramot a faluba, azaz 1957 óta volt fészek ezen a helyen, de erről nincsenek adataink

– olvasható a közleményben.

Ez talán nem is annyira különleges, hiszen sok helyen van 50 vagy akár 70 éve ismert gólyafészek. Ami ezt a fészket érdekessé teszi, hogy 1974 óta a faluban lakók minden évben rögzítették a fészekben történteket, és ezek az adatok megtalálhatók az MME Gólyales adatbázisában.

1974-1999 között Gordos János, majd 2000-től Rácz István helyi lakos rögzítette a főbb eseményeket, melyek döntő többségét az MME Nógrád vármegyei Helyi Csoportjának aktív megfigyelői, Egyed Pál és Papp Ferenc töltötték fel az adatbázisba.

mme A mihálygergei fészek a Google utcakép nézetén (2021. május)

A fészek történetének néhány jellemzője

  • Ez Mihálygerge egyetlen gólyafészke, a Rákóczi út 33. szám alatt, a Béke út sarkán, az általános iskolával szemben.
  • A fészek egy betonoszlopon, abból is a legstabilabban álló úgynevezett „A” típusú oszlopon áll. Onnan két irányban szabad légvezeték, két irányban pedig szigetelt kábeles leágazások vannak.
  • Ahogy sok hazai gólyafészeknél, a közelben itt is állnak veszélyes oszlopok – trafó és felső állású szigetelők.
  • 50 év költési és 165 napi megfigyelési adata – a gólyák megérkezése, párzás, fiókák kikelése és kirepülése – alapján jól látható, hogyan változott 50 év alatt az első gólyák megérkezésének dátuma, vagy az egyes években kirepült fiatalok száma.
  • 95 fióka repült ki 50 év alatt, ami átlagosan 1,9.
  • Nem volt minden évben sikeres a költés. A fél évszázad alatt 36 esztendőben repültek ki fiókák a fészekből. Ha csak ezeket az éveket vizsgáljuk, akkor a kirepülő fiókák száma átlagosan 2,6 volt.
Így változott Mihálygergén az első gólya megérkezésének napja az elmúlt 50 évben. Érdekes, hogy az 1970-es években hamarabb érkezett az első, mint az azt követő évtizedekben. Az Y tengelyen a január 1-től számolt napok száma látható.
Kapcsolódó
Madárszenzáció Dömösön, hetedszer is visszatért sérült párjához a gólya
Könnyen lehet, hogy világrekord a nem mindennapi történet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik