Virágzó vidékünk

Csaknem 900 fiókát nevelt fel 300 gólyapár a Körösök mentén

pixabay
pixabay
A „leggólyásabb” településnek Szeghalom bizonyult, ahol 24 pár költött.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ebben az évben 310 gólyapár nevelte fel sikeresen utódait. Összesen 871 fiókával gyarapodott az állomány, tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Pulyka költötte ki az elárvult gólyafiókát egy békési faluban
Egy páva volt az első pótmama, de azt egy kutya elragadta.

Békés megyében tavasszal 301 gólyapár kezdett fészekrakásba. Ebből 260 helyen volt sikeres a költés, 41 esetben azonban sajnos meghiúsult. Kilenc magányos gólyát regisztráltak, utódokat ők nem neveltek. A meglévő 389 fészekből 79 maradt lakatlan. A párok összesen 738 fiókát neveltek fel.

A „leggólyásabb” településnek Szeghalom bizonyult, ahol 24 pár költött. Békéscsabán 21, Füzesgyarmaton és Eleken 17-17, Mezőberényben 16, Kétegyházán 15 pár költött. Az átlagos fiókaszám 2,83 volt a sikeresen költő pároknál. Összességében átlagos évről beszélhetünk, az állomány tehát stabil.

Tavaly 304 pár költött a megyében, de a fiókák száma kevesebb volt az ideinél, csupán 681, itt tehát jelentős emelkedés történt.

Észak-Békésben jóval népesebbek voltak a fészekaljak, mint a megye déli részén, ahol kevesebb a gyepterület. Csupán néhány ötfiókás fészekaljat találtak. Az átlagos fiókaszámot tekintve az egyik legsikeresebb település Körösnagyharsány volt, ahol mind a négy költőpár 4-4 utódot nevelt fel. A legtöbb, összesen 60 fióka Szeghalmon repült ki.

Kapcsolódó
Rekord számú kisgólya nőtt fel egy fészekben Romániában
Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet.

Csongrád-Csanád megyében, Cserebökény és Hódmezővásárhely térségében 139 fehér gólyafészket ellenőriztek. A költések felmérése során fészekfoglalást, fészeképítést, tojásrakást 65 helyen találtak. Fiókák 62 fészekben keltek ki, később azonban 12 helyen meghiúsult a költés.

Hat fészekben négy, 24-ben három, 17-ben kettő, 3-ban pedig egy fióka nevelkedett.

A 139 fészek közül 40 csupán fészekanyag nélküli, üres fészektartó volt. Ezeken a tartókon korábban aktív fészkek voltak, így várjuk a gólyák ismételt megtelepedését.

Ebben a térségben 2022-ben az előző évekhez képest kevesebb fiókát neveltek fel a gólyapárok. Ötfiókás fészek nem is került elő. Az idén a fészekaljak többségénél a szokásosnál egy-két héttel később repültek ki a fiatal madarak.

Kapcsolódó
Leszednék a falu egyetlen gólyafészkét a koronavírus miatt
Attól tartanak, hogy a telelésükből hazatérő madarak hozzák a terjedő kórt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik