Virágzó vidékünk

Pulyka költötte ki az elárvult gólyafiókát egy békési faluban

Egy páva volt az első pótmama, de azt egy kutya elragadta.

Viszontagságos sors jutott egy bélmegyeri gólyafiókának, aki még a tojásban elárvult, írta a Beol.

Az egyik szülőt áramütés érte, a másik pedig már nem tudta egyedül melegen tartani a tojást. Séllei Zoltán helyi solymász vette magához a azt, először arra gondolva, hogy keltetőgépbe helyezi.

Elpusztult az utolsó fióka is a bekamerázott gemenci gólyafészekben
Az egyedül maradt madárka tegnap este és az éjszaka folyamán többször elázott, hajnalra erősen legyengült és elpusztult.

Végül egy szomszédja ajánlotta fel, hogy az egyik kotló páva alatt kikelhet majd a kisgólya. A madár elfogadta a tojást, ám a pótmamát nem sokkal később egy kóbor kutya ragadta el. A páva gazdája, Szántai Péter ezután gyorsan talált újabb helyet a gólyatojásnak: egy kotló pulyka „vállalta” magára az anyaszerepet, alatta pedig a kalandos hetek után kikelt a kisgólya. A fióka 30 grammot nyomott.

A solymász és nagyobbik fia, Dániel kezdték nevelni a miniatűr tüneményt, majd május utolsó naapjaiban, amikor már közel fél kilós volt a gólyafióka, elvitték a madarat a Hortobágyi Madárkórházba, ahol azóta fajtatársai közöt cseperedik tovább, hogy felnőve és megerősödve a nyár végén elindulhasson első téli telelésére.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Mályi Madármentő Állomás

80 gólya foglalta el a holland falu villanyoszlopait
Nem mindennapi látványt nyújtott a madarak sokasága.
Olvasói sztorik