Virágzó vidékünk

Madárszenzáció Dömösön, hetedszer is visszatért sérült párjához a gólya

Sokszínű vidék archív
Sokszínű vidék archív
Könnyen lehet, hogy világrekord a nem mindennapi történet.

Tovább tart a páratlanul szép gólyaszerelem.

Korábban a Sokszínű vidék is írt arról, hogy 2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője a Macus nevet adta.

Macus a rehabilitációja után nem vonult el telelni, mert sérülése maradandónak bizonyult: azóta sem tud repülni. Márton András 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak, és még az év áprilisának közepén megérkezett Macushoz Szofi, a tojó. Abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem.

Azóta Szofi minden év nyarának végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz. Szofi 2023. március 23-án hatodszor is landolt hosszú vándorútja után a dömösi fészekben, majd nyár végén annak rendje módja szerint elrepült Afrikába.

Szofi immár hetedik alkalommal tért vissza Macushoz, 2024. március 22-én 15 óra 40 perckor érkezett meg a dömösi fészekhez.

Facebook / BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont

Nagyon aggódtunk, mert Szofi egy igencsak idős tojó. Nem számítottunk arra, hogy vissza tud jönni. A párja is csak “mérsékelten várta”, igazság szerint már egy másik, fiatal gólyának kezdett a napokban udvarolni. Ám Szofi megérkezett, így Panka úgy tűnik, pártában marad

– mesélte Márton András a Sokszínű vidéknek.

A madármentő az is elmondta, látszik a madáron, hogy megviselte az út, legyengült állapoban van, de felerősítik. Reménykednek, hogy idén is lesz tojás és fióka a fészekben.

A gólyapár élete webkamerán keresztül IDE KATTINTVA követhető élőben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik