Virágzó vidékünk

Nemzeti színű szalaggal engedték szabadon az itt telelő gólyákat

Hagyományosan március 15-én engedik el a Hortobágyi Madárparkban átteleltetett gólyákat.

Hagyományosan március 15-én engedik el a Hortobágyi Madárparkban átteleltetett gólyákat, ezzel várva az Afrikából érkező fajtársaikat. A nemzeti ünnep tiszteletére közel 30 éve hagyományosan nemzeti színű szalagot is kapnak a madarak.

Mi köze van a gólyák elengedésének a március 15-i dátumhoz?

Nagyon is sok. A forradalmak tavasszal kezdődnek. Julius Caesart is március idusán ölték meg. Nem véletlenül. A gólyák tavasszal érkeznek. És éppen március idusán. Ennek közös oka van: a hormonok, melyek emberben-állatban ilyenkor szabadulnak fel az indulatokkal együtt. Ha tovább benn tartanánk őket, akár egy nappal is, a röpdében is kitörne a forradalom. Mint ahogy az elengedésre alkalmatlanok között is történik. Évek óta együtt tartott, nem repülős feketerigók hímjei is ilyenkor ölik meg egymást, ha nem figyelünk oda eléggé. Ezért ezek szabadon engedése az időjárástól függetlenül nem kegyetlenség, hanem előrelátáson alapuló döntés, természeti szükségszerűség

– írják a Madárkórház oldalán.

Nemzeti színű szalaggal repültek el

Idén 153 gólyát teleltettek át, közülük 42 gólya lett elengedhető, a többi még gyakorol – írták.

Az elengedés évtizedek alatt kifejlesztett gyakorlat szerint kézből, emberek között történik.

A kézből engedés azért jobb, mint a földről, saját ütemben való felszállás, vagy elsétáltatás, mert egyrészt azonnal kiderül, hogy az akármekkora nagy röpdében is jól repülő gólya a szabadban repülhet kevésbé jól, és vissza kell fogni. Ez nekik is és a szakemberek számára is hazai pályán könnyebb, mint máshol. Tudják, hogy hova szoktak szállni, hol lehet sarokba szorítani, csapdázni, vagy magától is visszamennek. Másrészt a kézből kellemetlen élmények miatt szabadulni akarás és az irányított, és végleges sikeres szabadulás, sikerélményt ad a gólyának, arra ösztönözve, hogy ne adja meg magát soha, és ne hagyja magát megfogni.

Kiemelték, hogy a nemzeti színű szalag leesik a madarakról, amint elrepülnek, mert cellux-szal rögzítik a tollukhoz, így nem akadnak be vele sehova, a ragasztószalag elenged, a piros-fehér-zöld szalag pedig az első szárnycsapások után leesik, és a gólyát elengedő vendég emléktárgya marad.

Kapcsolódó
Elindult a kocséri gólyatévé idei évadja
A község önkormányzata nőnapon élesített a kamerát, vasárnap pedig megérkezett a gólyapár első tagja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik