Mozaik

Váratlan vendég kúszott be a szatymazi Kurgán Házba

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A rézsiklók sajnos sokszor áldozatul esnek az emberek kígyóktól való félelmének, mivel viperának gondolják őket.

Egy szép, kifejlett, körülbelül 80 centiméter hosszú rézsiklót kaptak lencsevégre a nemrég megnyílt szatymazi Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhelyen. Hazánk területén szinte mindenhol megtalálható ez a siklófaj, de a Kurgán Ház udvarán első alkalommal sikerült megfigyelni, írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A rézsiklót viszonylag könnyű azonosítani a tarkóján lévő, az osztrák kétfejű sasra emlékeztető mintáról.

Alapvetően a száraz, gyepes vagy cserjés területeket, erdőszéleket kedveli, ahol fő tápláléka, a gyíkok is jelen vannak. Táplálkozásmódja miatt alapvetően nappali életmódot folytat. A gyíkokon kívül kisebb kígyókat például rákosi viperát, esetenként rágcsálókat is zsákmányol. Elevenszülő, a kis siklók augusztus-szeptemberben jönnek világra.

Az utakon gyakran válnak gázolás áldozatává, de sajnos sokszor áldozatul esnek az emberek kígyóktól való félelmének, mivel viperának gondolják őket.

A hátán a viperákkal ellentétben nem cikk-cakk minta, hanem pontsor húzódik. Pupillája kerek, ellentétben a viperák hosszanti vágású pupillájával.

Természetvédelmi helyzete

A rézsikló hazánkban még viszonylag gyakori. Mivel a legváltozatosabb élőhelyeken fordul elő, nem tekinthető közvetlenül veszélyeztetettnek. Ugyanakkor elsősorban a jó minőségű, nem degradált élőhelyeket kedveli, amelyek gyíkokban, és ennek előfeltételeként rovarokban és változatos mikroélőhelyekben gazdagok. Ezekből viszont már viszonylag kevés található Magyarországon.

Magyarországon – mint minden hüllő és kétéltű – védett. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik