Mozaik

Háromfarkú hüllőre bukkant egy szegedi állatbarát

Wikipédia
Wikipédia
Létezik logikus magyarázat.

Különös állatra bukkantak Szegeden – a közösségi oldalon osztotta meg fotóit az állatbarát.

A szakemberek szerint két farokkal rendelkező gyíkok viszonylag gyakran előkerülnek, ám a háromfarkú egyedek jóval ritkábbak.

Wenner Bálint biológus hallgató kérdésünkre elmondta, ha az állat eldobja a farka egy részét, utána a kezdeti csontos helyett visszanő egy porcos rész. Ezt a porcos részt azonban már nem tudja többször “ledobni”, csak ha a kezdeti törésnél feljebb, a csontos részen töri el ismét.

Facebook / Kéri Gyula

Ilyen villás elágazások akkor fordulnak elő, amikor az eredeti farok nem szakad le teljesen, de a regeneráció beindul, és kinő egy újabb. Ennél a gyíknál ez valószínűleg kétszer fordult elő. A fürge gyíkok ilyenkor párzanak, de nem jellemző, hogy a párzási harcok miatt dobnák el a farkukat, sokkal inkább ragadozók elleni támadások miatt. Madarak, rézsiklók, és sajnos gyakran a házimacskák és kisemlősök is megtámadják őket

-sorolta Wenner Bálint a Sokszínű vidéknek.

Facebook / Kéri Gyula

A fürge gyíkok március végén bújnak elő téli rejtekükből, majd május elején megtörténik a párzás. Ilyenkor a hímek többnyire ártalmatlan, de heves harcot vívnak egymással, ennek is lehet esetenként akár egy elvesztett farok az eredménye.

A farok elvesztése rendszerint negatívan befolyásolja a szaporodás sikerességét. A farok nélküli hímek és nőstények is nehezebben találnak párt, a gyíkok szociális státusza csökken ilyenkor.

A fürge gyík Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Kapcsolódó
Magyarország egyik legszebb gyíkja az év hüllője 2022-ben
És egyben a legkevésbé közismert gyík is.
Olvasói sztorik