Virágzó vidékünk

Műfészkekkel segítik a süllők szaporodását a tiszai holtágakban

Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Összesen kilencven műfészket helyeztek el Csongrád-Csanád vármegyei horgászvizekben.

Most először holtágak vizében kísérleteznek ezzel a módszerrel. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége műfészket helyezett el az Atkai-holtág, a Gyálai-holtág, a Maty-éri víztározó és a Mártélyi-holtág vizeiben.

Mint azt a Délmagyarországnak Oláh Szabolcs, a szövetsége elnöke elmondta: sikeresnek tűnik a kezdeményezés, ellenőrzéskor halőreik már találtak ikrákkal teli fészket. A süllő szálas, vízinövényes részre helyezi az ikrákat, azokat a hím folyamatosan őrzi és úszójával legyezi, hogy friss oxigénnel átjárt víz segítse a megtermékenyített ikrák érését. De a holtágak iszapos és kemény medre nem igazán megfelelő a süllő szaporodásához.

Speciális műfűhöz hasonló alapot rögzítünk egy súlyozott keretre, azt leengedjük a fenékre, a víz felszínén pedig piros bójával megjelöljük. Kísérleti jelleggel összesen kilencven fészket helyeztünk el. A süllő az egyik legdrágább őshonos halfajunk, étkezési és horgászati értéke is rendkívül fontos

– mondta Oláh Szabolcs.

A szaporodás sikeressége nehezen becsülhető, a lerakott több százezer ikra két százalékával számolnak általában. De a megyei szövetség elnöke szerint minden hal számít, egyetlen utód is eredmény. Az a céljuk, hogy stabil fogassüllő-állomány legyen a horgászvizekben.

Arra kérik a horgászokat, a kihelyezett piros bóják közelében ne horgásszanak. Elmozdítani sem szabad a fészkeket, úgy a süllő nem találja meg és ha nem tisztogatja, illetve legyezgeti, nem lesz megfelelő a kelési arány. Kizárólag hivatásos halőrök ellenőrizhetik a helyszíneket, de kérésre bárki csatlakozhat hozzájuk.

Kapcsolódó
2020-ban a süllő az év hala
Valódi halevő ragadozó, táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik